Ook in Nederland houden wij van feestjes. Of het nu voor een bruiloft is, een verjaardag of gewoon omdat we er zin in hebben. Een beetje zomer is niet geslaagd zonder minimaal één knalfeest per weekend. Op het moment dat je daar veel mensen voor uitnodigt is het natuurlijk wel zo fijn dat die niet allemaal in je (meestal) iets te kleine huiskamer rondlopen. Helemaal natuurlijk als je ook nog een grote tuin hebt, waarin je een boel mensen kwijt kunt. Aan de andere kant loert er altijd een gevaar aan de Nederlandse horizon als je besluit een tuinfeest te geven: regen.
Nederlands klimaat
Het Nederlandse klimaat kiest namelijk om de één of andere reden altijd net die ene middag of avond van jouw feest om een stevige, zomerse stortbui over te laten trekken. Iedereen nat, gasten verkleumd en de sfeer verpest. Gelukkig is het mogelijk om dit zwartweer scenario voor te zijn, namelijk door gebruik te maken van een partytent. Een partytent heeft namelijk veel voordelen. Bij een overtrekkende bui staat niet alleen iedereen droog, de meeste modellen partytent zijn ook nog eens makkelijk op te zetten en weer af te breken. Het hoeft dus niet veel werk en dus tijd te kosten om een partytent in je tuin te plaatsen. Daarnaast is een partytent ook heel geschikt voor dat andere zomerscenario: overdadige zon. In een partytent kun je namelijk ook lekker in de schaduw zitten.
Korte checklist
Een partytent kopen heeft dus veel logische voordelen. Toch is het ook belangrijk om een korte checklist af te werken om te zien of een partytent ook voor jouw tuin een goede optie is. Zo is het natuurlijk wel belangrijk dat je tuin groot genoeg is. Op het moment dat je een grote party tent in een kleine tuin zet, wordt het oppervlakte van de tuin zelf zo klein dat het een benauwend gevoel kan geven. Daarnaast is het slim om van te voren te bedenken hoe vaak je zo`n partytent eigenlijk wilt gaan gebruiken. Ook als hij ingeklapt is, neemt hij namelijk nog redelijk wat ruimte in beslag en natuurlijk kost een beetje goede partytent ook aardig wat geld. Kom je tot de conclusie dat je een partytent misschien maar één of twee keer per jaar wilt gebruiken, dan is dat overigens geen reden om er maar helemaal geen te kopen. Wel is het dan slim om vooral een goedkope en makkelijke variant te kiezen.
Wat is er belangrijk bij het kiezen van een partytent?
Bij het kiezen van een goede party tent is een aantal punten belangrijk. Ten eerste je budget, ten tweede de gewenste grootte van de tent, nummer drie is de kwaliteit van het materiaal en ten slotte is er de vraag of je een partytent met of zonder wanden wilt. Dit heeft vervolgens weer een gevolg in de tijd en energie die je nodig hebt voor het opzetten en afbreken van de partytent.
Makkelijke formule
Bij het kiezen van de grootte van een partytent is er een makkelijke rekenformule die je er op na kunt houden. Voor iedere persoon die je in een plaats in de tent wilt geven heb je ongeveer één vierkante meter ruimte nodig. Mag deze persoon ook nog zitten, maak er dan anderhalve meter van. Geef je een bruiloftsfeest met een compleet buffet, reken dan zeker twee vierkante meter per persoon. Dan kom je altijd goed uit. Nodig je vervolgens honderd mensen uit, dan kun je natuurlijk geen partytent kopen van tweehonderd vierkante meter. Probeer dus ook een afweging te maken in het aantal mensen die een plek in de tent nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn, of mensen die slecht tegen de zon kunnen.
Diverse modellen
Dan is er uiteindelijk, na het bepalen van je eisen, een aantal modellen waar je uit kan kiezen. Onder meer de easy up partytent, de pagodetent en de feesttent. Een easy up partytent is over het algemeen gemaakt van licht materiaal, makkelijk en snel op te zetten en af te breken en is vaak ook de goedkopere variant. Het nadeel: de tent is meestal niet bestand tegen harde wind. Ook heb je bij easy up partytenten veel varianten. Let vooral op de kwaliteit, oftewel de sterkte, van het gebruikte materiaal. Wil je de tent vaak gebruiken, neem dan gerust een wat duurdere versie, gemaakt van duurzaam materiaal zoals bijvoorbeeld aluminium, in plaats van kunststof buizen.
Pagodetent
De pagodetent is herkenbaar aan de punt, of punten, in het dak. Meestal bestaan de wanden uit acht vlakken. Deze partytenten zijn meestal wat duurzamer, maar daardoor ook duurder in de aanschafprijs. Door de vorm zijn ze ook meer aerodynamisch en kunnen ze beter tegen een harde wind. Wel zorgt deze vorm ervoor dat je binnen in de tent schuine hoeken hebt, waardoor er minder mensen in passen als je stoelen wilt plaatsen.
Feesttent
Een traditionele feesttent is rechthoekig en heeft meestal een schuin dak. Dezelfde vorm dus als een standaard huis. Dit heeft als voordeel dat de ruimte optimaal wordt benut en met een schuin dak loopt de regen ook goed weg. Wel is het belangrijk om deze tenten alleen te kopen met stalen of aluminium buizen en een stevig tentdoek. Als de wind er op staat, komt er namelijk behoorlijk veel kracht op te staan. Voor alle partytenten geldt dan ook dat je ze altijd moet zekeren met touw en haringen.
Accessoires
Bij het kiezen van de juiste partytent is het ten slotte ook belangrijk om in je achterhoofd te houden welke spullen je er allemaal in kwijt wilt. Denk hierbij aan accessoires zoals feestverlichting, maar ook aan alle tafels, stoelen en eventueel aan een geluidsinstallatie. Om een partytent goed aan te kleden heb je vaak ook de nodige elektronica nodig, zoals verlengsnoeren. Verder ook een plek om een of meer speakers op te hangen. Sommige partytenten zijn hier speciaal voor gemaakt. Hoe dan ook, met een partytent kun je een feest tot een groot succes maken, of het nu regent of niet.