Tegenwoordig zijn er verschillende soorten lampen, maar de gloeilamp zien we toch wel steeds minder. Dit komt om dat er vanaf 2012 geen gloeilampen meer mogen worden verkocht en dit is niet zomaar. Het verbod op verkoop van de gloeilampen komt omdat deze vele male minder zuinig zijn dan het alternatief. Deze druk komt vooral van de Europeese unie vandaan, deze stelt namelijk hoge eisen aan energiezuinigheid van apparaten en daar valt verlichting ook onder.

 

Sinds September 2012 mogen er geen gloeilampen meer worden ingekocht, wel mogen de voorraden uit groothandels en winkels worden verkocht. Door deze constructie zullen er uiteindelijk helemaal geen gloeilampen meer in de winkel zijn. Dus uiteindelijk zal er een moment komen dat er in je Tiffany Lamp geen gloeilamp meer zit.

 

En goed alternatief is een spaarlamp of een compacte fluorscentielampe (CFL), dit is een lamp die eind jaren 80 op de markt kwam.

 

Eigenlijk is dit een soort TL buis in een compact formaat waar ook de starter in het zit ingebouwd. Het grote voordeel van deze lampen is dat ze een veel lager verbruik hebben ten opzichte van de gloeilampen. Als je een gloeilamp van 100 W hebt kan die gemakkelijk worden vervangen door een spaarlamp van 23 W, dus veel een spaarlamp heeft veel meer lichtopbrengst per watt. Ook gaan spaarlampen veel langer mee.

De nadelen van een spaarlamp zijn de hogere aanschafkosten en ze hebben een kortere levensduur bij vaak in en uitschakelen.

 

10069692

10069692