Of je nu een doorgewinterde kapitein bent of net begint met varen, stootwillen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting van je boot. Deze langwerpige ballen, gevuld met lucht, beschermen de romp van je boot tijdens het aan- en afmeren en voorkomen schade. Maar waar moet je op letten voordat je stootwillen gaat kopen? In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten stootwillen, maten en materialen, zodat je goed voorbereid bent voordat je stootwillen gaat kopen.

 

Soorten stootwillen die je kunt kopen

Er zijn verschillende soorten stootwillen die je kunt kopen, afhankelijk van de grootte en het type van je boot. De meest voorkomende soorten stootwillen zijn:

 

  • Cilindrische stootwillen: deze zijn langwerpig en hebben een ronde vorm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor de meeste soorten boten.
  • Bolvormige stootwillen: deze zijn rond en hebben een bolvormige vorm. Ze zijn minder geschikt voor grote boten, maar kunnen wel goed werken op kleinere boten.
  • Fender boards: deze bestaan uit twee of meer cilindrische stootwillen die verbonden zijn door middel van een plank. Ze worden vaak gebruikt op zeilboten en jachten.

 

De maat van stootwillen die je kunt kopen

De maat van de stootwillen is afhankelijk van de grootte van je boot. Over het algemeen geldt dat de stootwil moet passen bij de grootte van de boot. Een te kleine stootwil zal niet genoeg bescherming bieden, terwijl een te grote stootwil kan zorgen voor overmatige beweging en schade aan de boot. Daarom is het belangrijk om de juiste maat te kiezen voordat je stootwillen gaat kopen.

 

Van welke materialen zijn stootwillen gemaakt?

Stootwillen zijn meestal gemaakt van kunststof en zijn gevuld met lucht. Maar er zijn ook stootwillen die zijn gemaakt van andere materialen, zoals rubber of schuim. Kunststof stootwillen zijn het meest gebruikelijk omdat ze licht van gewicht zijn en gemakkelijk op te bergen zijn. Rubberen stootwillen zijn echter duurzamer en kunnen beter bestand zijn tegen slijtage en UV-straling. Schuimstootwillen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te vervoeren, maar bieden minder bescherming dan kunststof- of rubberen stootwillen.

 

Hoeveel stootwillen moet ik kopen?

Hoeveel stootwillen, die ook wel fenders worden genoemd je nodig hebt, hangt af van de grootte van je boot en hoe je hem gebruikt. Over het algemeen geldt dat je ten minste drie stootwillen moet gebruiken, of één stootwil per meter bootlengte moet hebben. Je kunt er echter voor kiezen om extra stootwillen aan boord te hebben voor extra bescherming. Houd er rekening mee dat je ook stootwillen aan de voor- en achterkant van de boot moet plaatsen, evenals aan de zijkanten. Als je vaak aan- en afmeert, is het ook een goed idee om extra stootwillen te hebben om te voorkomen dat je boot tegen de kade of andere boten stoot.

 

Tips voor het kopen van stootwillen

Als je stootwillen gaat kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste stootwil te kiezen:

 

  • Bepaal de juiste maat: meet de lengte van je boot en kies de juiste maat stootwil.
  • Kies het juiste materiaal: overweeg het materiaal van de stootwil en bepaal welke het beste past bij jouw boot en gebruik.
  • Bepaal het aantal stootwillen: zorg ervoor dat je voldoende stootwillen hebt om je boot te beschermen.
  • Kijk naar de bevestigingsmethode: sommige stootwillen hebben een koord om ze aan de boot vast te maken, terwijl andere stootwillen een bevestigingsstrip hebben.
  • Overweeg extra functies: sommige stootwillen hebben extra functies, zoals reflecterende strepen voor betere zichtbaarheid in het donker.
  • Overweeg een opbergsysteem: als je stootwillen koopt, denk dan ook aan de opslag en overweeg een opbergsysteem om je stootwillen veilig en georganiseerd op te bergen.

 

Het kopen van stootwillen

Stootwillen zijn een belangrijk onderdeel van de uitrusting van je boot en helpen schade te voorkomen tijdens het aan- en afmeren. Bij het kopen van stootwillen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je boot, het type stootwil en het materiaal. Ook het aantal stootwillen en de bevestigingsmethode zijn belangrijk om te overwegen. Door deze factoren in overweging te nemen en deze tips te volgen, kun je de juiste stootwil kiezen die past bij jouw boot en gebruik. Nu je goed geïnformeerd bent over het kopen van stootwillen, ben je klaar om veilig en beschermd het water op te gaan!