Wanneer je een nieuwe, of andere, fiets gaat kopen, dan is het belangrijk dat je van tevoren een aantal zaken goed uitzoekt. Doe je dit niet, zo is de algemene ondervinding, dan koop je een fiets die in de praktijk niet bevalt. Dat is op zich natuurlijk al vervelend, maar dit kan nog vervelender worden. Rijden op een fiets die niet, of niet goed, bij je past kan namelijk ook leiden tot fysieke klachten. Wat je dan vervolgens in reviews terug leest, die deze mensen hebben gepost, is dat het aan de fiets ligt. Of dat het aan de verkoper ligt, want die zou niet goed voorgelicht hebben. Helaas is het zo dat het veel klachten voorkomen hadden kunnen worden. Hoe? Door je vooraf te verdiepen in bijvoorbeeld de framemaat.

 

City Bikes ervaringen

 

Wat is eigenlijk precies een frame?

Wat het chassis is van een auto, dat is het frame van een fiets. Het is, zoals Wikipedia het definieert, ‘het dragende gedeelte van een fiets’. Het wordt ook wel het bodywerk van de fiets genoemd. Het frame bestaat over het algemeen uit verschillende buizen die onderling met elkaar verbonden zijn. Deze buizen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Het type fiets is hierbij meestal bepalend. Zo zijn frames van racefietsen vaak gemaakt van carbon (licht van gewicht) en zijn frames van City-Bikes gemaakt van staal of aluminium. Op het frame kan een nummer staan, het zogenaamde framenummer. Wanneer een fiets wordt gestolen, dan kan dit framenummer helpen die fiets bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen. Uit eigen ondervinding kunnen we zeggen dat het helaas vaak voorkomt dat het framenummer verwijdert wordt bij diefstal van je fiets.

 

Welke klachten kan een verkeerde framemaat tot gevolg hebben?

Een verkeerde framemaat kiezen, betekent niets anders dan dat je een te grote of een te kleine fiets hebt gekocht. Een te grote fiets rijden kan leiden tot gevaarlijke situaties. Je kunt dan immers maar net bij de trappers en de kans op valpartijen is dan groot. Bovendien is de afstand van je lichaam tot het stuur te groot, waardoor je minder ‘in control’ bent over je fiets.
Een te kleine fiets leidt vrijwel altijd tot fysieke klachten. Reviews leren ons dat het voornamelijk rug en schouders zijn die veel te leiden hebben van het fietsen op een fiets die te klein is. De juiste houding is erg belangrijk, zeker als het gaat om kinderen. Kijk je in het dagelijks verkeer, dan kan het haast niet anders dan dat je kinderen op te kleine city-bikes ziet fietsen. De kids die hierop rijden zitten vaak in elkaar gedoken, waardoor rug en schouders het zwaar te verduren hebben. Rijden op een fiets met de juiste framemaat voorkomt dit soort onnodige fysieke belasting. Bovendien rijdt het uiteraard veel prettiger op een fiets die past bij jouw lengte.

 

Framemaat berekenen: methode 1

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen welke framemaat je nodig hebt. De eerste methode maakt gebruik van een eenvoudige formule. De formule luidt als volgt: de lengte van je binnenbeen x 0.68 = framemaat. Vanzelfsprekend is het dan wel zaak dat je de lengte van je binnenbeen op de juiste manier meet. Dit doe je door je binnenbeen te meten vanaf je lies tot aan de grond, aan de binnenzijde van je been. Vermenigvuldig het aantal centimeters met 0.68 en voila, je hebt de voor jouw ideale framemaat te pakken. Het kan voorkomen dat je als het ware tussen twee framematen in valt. Je kunt dan het beste even contact opnemen met een (online) fietsenmaker om kort te sluiten wat je het beste kunt doen. En ben je goed geholpen? Laat dit dan achter in een review over de verkopende partij, want hier help je andere mensen mee.

 

Framemaat berekenen: methode 2

Een andere manier om te checken welke framemaat bij je hoort , is de methode die uitgaat van lichaamslengte. Let op, deze methode is iets minder nauwkeurig dan methode 1. Onderstaande tabel laat zien welke framemaat hoort bij welke lichaamslengte:

Lengte in centimeters Framemaat in centimeters
150 – 160 49
155 – 170 51
160 – 175 53
175 – 185 57
185 – 195 61
195 – 210 65

Ook hier geldt, dat wanneer je twijfelt je het beste even de (online) fietsenshop kunt checken. Even een mailtje sturen, chatten of bellen is dan het enige dat je hoeft te doen om klachten aan nek, rug en schouders te voorkomen.

 

Framemaat berekenen: methode 3

Methode 3 om de framemaat te berekenen richt zich op de framemaat van kinderfietsen als bijvoorbeeld city-bikes. Leeftijd biedt hier eigenlijk geen uitkomst is onze ondervinding. Een betere methode is om uit te gaan van de kledingmaat van kinderen. Verschillende reviews van ouders die deze methode hebben gebruikt, geven aan dat deze methode erg betrouwbaar is. Waar de framemaat voor volwassenen weergegeven wordt in centimeters, zo wordt deze bij kinderfietsen aangegeven in ‘inches’, of te wel, de bandenmaat. Voor jouw overzicht en gemak hebben we ook deze methode weergegeven in de vorm van een tabel:

Kledingmaat Framemaat (bandenmaat)
98 – 104 12 inch
104 – 110 16 inch
110 – 116 18 inch
116 – 122 20 inch
122 – 128 22 inch
128 – 140 24 inch
140 – 152 26 inch

 

Help anderen met jouw ervaringen!

Het bepalen van de juiste framemaat is voor veel mensen lastig. Ze hechten veel waarde aan reviews van mensen die hier ervaring mee hebben. Daarom is het voor deze mensen prettig als jij jouw ondervinding met betrekking tot het bepalen van de juiste framemaat wilt delen. Op deze manier help je andere mensen niet alleen aan een fiets die bij hen past, maar help je deze mensen ook bij het voorkomen van vervelende fysieke klachten. Racefietsen, mountainbikes, city-bikes of kinderfietsen, niets is prettiger dan wegrijden op een nieuwe fiets die precies bij jou past.

 

Dus nieuwe of andere fiets kopen? Framemaat berekenen!