Haardhout wordt vaak gebruikt in kachels of openhaarden. Ook kunnen in de meeste gevallen de kachel gestookt worden met houtpellets of houtbrikketen.
Er zit nog wel veel verschil in verschillende houtsoorten, zo zal het ene hout vele male lange branden. Of je hebt hout wat korter brand, maar veel meer hitte opwekt. Het meest gebruikelijke hout in Nederland is eiken, beuken en af en toe zie je ook wel eens kastanje voorbij komen. Het is belangrijk dat je altijd hout van loofbomen gebruikt en nooit van naaldbomen. Hardhout, zoals bijvoorbeeld Dark Red Meranti, zal minder vaak als haardhout gebruikt worden. In hout van naaldbomen zit namelijk hars en dit is bij verbranding zeer slecht voor je schoorsteen. Deze zal sneller verstopt raken en de kans op een schoorsteenbrand wordt fors verhoogt.
Het is ook erg belangrijk dat het hout goed droog is. Bij voorkeur een vochtpercentage van 12 tot 16%. Pas hier wel mee op, sommige verkopers adverteren dat hun hout “oven gedroogd” is, maar dit wil bij lange na nog niet aantonen hoe lang het gedroogd is! Zelf kan je dit testen door een vochtmeter aan te schaffen, deze kosten hiervan zullen rond de twintig euro liggen. Ook kun je twee gekloofde blokken tegen elkaar aan tikken, maken ze een dof geluid, dan is het hout nog niet droog genoeg. Als dit een scherp en helder geluid geeft is het hout meestal droog genoeg.