Eiken is een veel voorkomende houtsoort wat veel bruikbare eigenschappen heeft. Eigenschappen zoals goede bewerkbaarheid, duurzaamheid en de grote hoeveelheid waar het aanwezig is in Nederland. Door deze eigenschappen wordt dit hout ook vaak gebruikt voor houten panelen door meubelmakers. Deze gebruiken ze dan als massieve meubelpanelen voor kasten of banken.

 

Onderlinge verschillen tussen eik bestaat ook nog. Bijvoorbeeld de Europeese eik is de bemenste soort, hiervan worden ook veel meubelen en beelden van gemaakt. Niet alleen meubelen maar ook trappen, parket, deuren, kozijnen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de algemene schaarste, en prijs, wordt eikenhout tegenwoordig vaker vervangen door andere soorten.

 

Onder andere tropische hardhout soorten zoals Azobe of Afzelia. Ook is het grappig om te vermelden dat niet al het hout wat van een eik afkomt ook eikenhout is. Zoals een bekende uitzondering is de steeneik. Deze boom levert een zeer hard en zwaar hout op wat azijnhout genoemd wordt. Dit hout leent zich vooral vooral voor onderdelen die zeer zwaar belast worden. Denk hierbij aan de tanden van tandwielen en een windmolen, oude karrenwielen. Ook kan dit hout zeer goed worden gebruikt voor brandhout omdat het zeer langdurig brand en een hoge warmteafgifte heeft.

 

Eikenhout