Wordt jouw computer ook steeds trager? Dat komt onder meer doordat er steeds meer bestanden op je harde schijf komen te staan. De opslagcapaciteit van een computer is nu eenmaal niet eindeloos. Er komt vroeg of laat een moment dat de harde schijf steeds voller raakt. De computer krijgt dan moeite om al die data op een effectieve wijze te doorzoeken. Denk dan eens aan de aanschaf van een externe harde schijf. Voortaan zet je alle belangrijke (data) bestanden op deze schijf en daarmee ontlast je jouw computer. Daarnaast is een externe harde schijf ontzettend handig als je grote bestanden ergens mee naar toe wilt nemen.

 

sdkaartje

 

Wat is een externe harde schijf?

In iedere computer zit een harde schijf permanent ingebouwd. De harde schijf slaat alle gegevens van je computer op. Dit kunnen documenten zijn of afbeeldingen, maar ook programma’s en zelfs het besturingssysteem staat op de harde schijf. Een externe harde schijf is echter los met de computer verbonden, tegenwoordig meestal met een usb-kabel. Op deze manier kun je de opslagcapaciteit van de computer behoorlijk vergroten. Een externe schijf is heel goed bruikbaar om grote collecties foto’s, video’s en muziek te bewaren. Daarnaast is een externe schijf ook ideaal om de bestanden van je computer op te slaan als back-up. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer aanschaft, kun je alle data zo van de schijf halen.

 

Hoe werkt een externe harde schijf?

In vrijwel alle gevallen is een externe harde schijf direct startklaar zodra je hem aansluit. Dit wordt ook wel “plug and play” genoemd. Verder werkt een externe schijf precies hetzelfde als de harde schijf die in de computer zit. Zodra je Verkenner (Windows) of Finder (Mac) opstart, komt de externe harde schijf als apart schijfstation in beeld. Door eenvoudig de bestanden heen en weer te slepen, kun je ze bewaren op de externe schijf of ze er juist vanaf halen.

 

Welke soorten externe harde schijven zijn er?

We kennen twee soorten externe harde schijven: de HDD (Hard Disk Drive) en de SSD (Solid State Drive). De HDD-schijf is de traditionele harde schijf die al jaren in productie is. De SSD-schijf is later ontwikkeld en biedt veel voordelen in vergelijking met de HDD-schijf. De SSD-schijven zijn licht en compact, minder kwetsbaar en het belangrijkste is dat ze een stuk sneller zijn dan HDD-schijven. Het enige nadeel is dat ze ook een stuk duurder zijn in aanschaf. Als je niet heel regelmatig grote hoeveelheden data opslaat, is een HDD-schijf een prima optie. Is dat echter wel het geval dan kun beter een SSD-schijf aanschaffen. De voordelen van de SSD-schijf, met name snelheid, wegen dan zeer zeker op tegen de meerprijs vergeleken met een HDD-schijf.

 

Hoeveel past er op een externe harde schijf?

Er zijn verschillende externe harde schijven met verschillende hoeveelheden aan capaciteit. De capaciteit bepaalt hoeveel gegevens de schijf op kan slaan. Welke capaciteit voor jou het beste is, hangt er een beetje vanaf wat je op de schijf denkt te gaan bewaren. Het meest voorkomend is een externe harde schijf 1tb (terabyte) en een externe harde schijf 2tb. Er zijn echter nog veel meer externe harde schijven met andere hoeveelheden aan capaciteit. Dit loopt uiteen van 0,5 terabyte tot ongeveer twaalf terabyte. Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, heb je aan één terabyte ruim voldoende. Mocht je echter veel foto’s en video’s bewaren, kun je beter een harde schijf van twee terabyte aanschaffen.

 

Welke aansluitingen zijn er?

Het aansluiten van de externe harde schijf op je computer kan op verschillende manieren. Het komt erop neer dat de aansluiting (mede) bepaalt hoe snel de bestanden van en naar de externe harde schijf worden verplaatst. De meest voorkomende aansluitingen zijn: USB 2.0, USB 3.0 (of inmiddels ook al 3.1) en een NAS-aansluiting (Netwerk- aansluiting). De USB 2.0 is op dit moment nog de meest gangbare aansluiting. De snelheid van deze aansluiting ligt op ongeveer 480 megabyte per seconde. Steeds meer computers zijn de laatste jaren voorzien van de, veel snellere, USB 3.0- aansluiting. Deze aansluiting kun je herkennen aan een blauw randje. De USB 3.0- aansluiting is met een snelheid van vijf gigabyte per seconde ruim tien keer sneller dan een USB 3.0- aansluiting. Een NAS-aansluiting plaats je in je netwerk. Het grote voordeel van deze aansluiting is dat je bestanden kunt halen en plaatsen van en op alle computers die met het netwerk verbonden zijn. De snelheid van deze aansluiting is ten eerste afhankelijk van de snelheid van het netwerk en in de tweede plaats of je bedraad of draadloos werkt. De snelheid van een NAS-aansluiting is vrijwel altijd lager dan die van een USB 3.0-aansluiting.

 

Een externe harde schijf kopen

Welke externe harde schijf je wilt kopen is iets heel persoonlijks. In de eerste plaats moet je bepalen hoe je de harde schijf wilt gebruiken: neem je hem overal mee naar toe, of krijgt hij een vaste plaats op je bureau? In het eerste geval kun je beter een compacte externe harde schijf nemen, in het tweede geval volstaat een zwaardere harde schijf (met eventueel een netsnoer) ook. Daarnaast moet je proberen in te schatten welke capaciteit je nodig hebt. Ook je budget speelt natuurlijk een rol. Tussen externe harde schijven met dezelfde techniek zitten tegenwoordig nog maar weinig kwaliteitsverschillen. Je kunt daarom het beste afgaan op de prijs per gigabyte. Niet onbelangrijk is dat je externe harde schijf ook “compatible” is (geschikt voor) voor het besturingssysteem van je computer. Dit kun je eenvoudig controleren door op de verpakking te kijken. Vrijwel alle externe harde schijven zijn direct te gebruiken op een Windows-computer. Als je een Mac-computer hebt, is het soms nodig om een externe schijf eerst te formatteren. Daarnaast heeft Apple ook zijn