Tegenwoordig is een smartphone niet weg te denken uit ons leven. Een minicomputer waarmee we letterlijk alles doen. Maar wat als de smartphone kapot gaat? Welke onderdelen kunnen er kapot zijn? Waar kun je terecht voor een reparatie en wat kost het? Hoe zit het met verzekering?

 

Een gesneuvelde telefoon

De smartphone is een complex apparaat. De categorieën van schade zijn: valschade, stootschade en waterschade.

  • Valschade: tegenwoordig zijn smartphones dunne, kwetsbare toestellen met een groot scherm. Je hoeft je telefoon maar te laten vallen of er zit een barst in je scherm. Dit is de meest voorkomende schade.
  • Stootschade: dit lijkt op valschade. In beide gevallen kan het scherm of de buitenkant van de telefoon beschadigd raken. Een harde klap kan natuurlijk ook je telefoon kapot maken.
  • Waterschade: je telefoon kan nat geworden zijn in een hevige regenbui of bij een toiletbezoek in de pot vallen.

 

Maar natuurlijk kan er in zo’n ingewikkeld apparaat veel meer misgaan: bijvoorbeeld kapotte knopjes, opladers of camera’s.

 

Reparatie en kosten

Gelukkig is schade niet het einde van je smartphone. Er zijn diverse reparatiecentra waar je je telefoon kan laten repareren. Sterker nog, ze komen bij jou langs! Dus waar je ook naar opzoek bent, iPhone reparatie Breda, Etten-Leur, wáár dan ook! De kosten voor reparatie kunnen flink verschillen per defect en per merk. Laat je van te voren goed informeren bij het reparatiecentrum.

Ben je handig, dan kun je het zelf doen. Maar dan heb je geen recht meer op garantie.

 

Verzekering of garantie?

Mocht het ongeval binnenshuis gebeuren, kan het zijn dat de kosten voor reparatie vallen onder de verzekering. Je moet dan wel uitgebreid verzekerd zijn. Als je buitenhuisdekking hebt, kan het ook buiten de deur onder je verzekering vallen. Lees je polisvoorwaarden goed; deze kunnen per verzekeraar verschillen!

Er is ook nog garantie. Deze moet volgens Europese wetgeving 2 jaar zijn. Bedrijven moeten goede producten afleveren. Als het defect komt door iets wat je telefoon redelijkerwijs moeten kunnen doorstaan, dan heb je recht op kosteloze reparatie van de fabrikant.