Ongevallen tijdens klussen

Klussen, de één vindt het helemaal te gek om zelf vanalles te doen in en rond het huis. De ander die laat het liever doen. Het is natuurlijk best wel leuk om iets moois te maken waar je dan trots op kunt zijn en wat je aan iedereen kan laten zien. En je hebt er natuurlijk zelf veel plezier van. Verbouw je zelf de badkamer, of bouw je leuk tuinhuis dan heb je natuurlijk eer van je werk.

 

Ongevallen

Op de website van veiligheid.nl wordt vermeld dat het gemiddelde aantal letsels tijdens het (zelf) klussen jaarlijks tot 130.000 oploopt. Hiervan moet ruim de helft medisch behandeld worden, waarvan gemiddeld 25.000 op de spoedeisende hulp. Er zijn zelfs klusongevallen waarbij mensen overleden zijn.

Hieruit kunnen we concluderen dat het belangrijk is dat er veilig geklust wordt en dat er niet te licht over gedacht moet worden. Tijdens het doe-het-zelven moet er goed op de veiligheid gelet worden. De risico’s worden over het algemeen onderschat en hierdoor wordt er een slechte voorbereiding getroffen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

 

Juiste materiaal en gereedschap

Een goede voorbereiding houdt ook in dat je het juiste gereedschap gaat gebruiken voor de klus. Een heb je niet met dit gereedschap gewerkt dan moet je eerst goed de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften doornemen zodat je weet hoe je ermee moet werken. Er gebeuren vooral ook ongelukken met elektrisch gereedschap die voorzien is van een veiligheidsmechanisme. Echter wordt deze vaak onderbroken omdat het ‘vervelend’ is om deze continue tijdens bijvoorbeeld het zagen ingedrukt te houden. Maar als het dan misgaat valt de machine niet uit en kan het uit de hand lopen.

 

EHBO voor klussers

Als één of meerdere klussers aan de gang gaan zou het verstandig zijn als er iemand een ehbo cursus heeft gevolgd. Hierdoor kan er meteen opgetreden worden als er een ongeval gebeurd. Dit kan ervoor zorgen dat letsel beperkt blijft of zelfs levens gered worden. Plus het is niet alleen voor als je gaat klussen goed, je kunt wel vaker je EHBO kennis nodig hebben.

Let wel, ook al heb je een EHBO diploma, voor het klussen blijft het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft, goede veiligheidsmiddelen (veiligheidsbroek, handschoenen, bril, werkschoenen ) gebruikt. En dat je gereedschap voor de juiste klus gebruikt.