Een cijferslot kan uitkomst bieden in veel situaties. Hét grote voordeel van een cijferslot is natuurlijk dat je geen sleutels meer nodig hebt om je slot te openen. En wat je niet nodig hebt, dat kun je ook niet kwijtraken. Door een cijferslot te gebruiken, heb je altijd de juiste ‘sleutel’ bij de hand. Voor op reis, maar ook voor je spullen is een cijferslot de ideale oplossing.

 

bagageslot

 

Hoe werkt een cijferslot?

Waar een normaal slot geopend wordt met een sleutel, gaat een cijferslot open door verschillende ringen naar een specifiek punt, of cijfer, te draaien. Het slot klikt open als de ringen allemaal precies goed staan. Daaruit volgt logischerwijs dat een slot met meer ringen ook meer beveiliging biedt. Immers, elke ring moet op exact de juiste positie staan en hoe meer ringen, hoe meer keus voor de juiste combinatie. Elke ring heeft een cijfer bij een cijferslot en het is aan jou om te beslissen bij welk cijfer de ringen precies goed staan. Zet de ringen op de juiste code en je slot is eenvoudig ontgrendeld.

 

Kies een goede cijfercode en dus niet 0000 of 1234!

Een cijferslot is dan wel niet zomaar te openen, het is wel vooral bedoeld om gelegenheidsdieven geen kans te geven. Immers, met een beetje tijd of een flinke portie grof geweld is een slot altijd te openen. Het is dus vooral zaak om je spullen niet te lang uit het oog te verliezen. Met een cijferslot maak je het gelegenheidsdieven een stuk moeilijker en daardoor zal deze jouw spullen sneller links laten liggen. Door gebruik te maken van een goede code, maak je het dieven een stuk lastiger. Gebruik in elk geval nooit een opeenvolgende reeks zoals 0000 of 1234 als je het cijferslot gaat instellen. Daarnaast is een code zoals je geboortedatum ook vrij makkelijk te bedenken voor iemand die jou kent, je facebook profiel uitpluist of iets dergelijks. Het beste is dus een willekeurige code bij het cijferslot instellen en wil je toch een bestaand nummer gebruiken, kies dan het midden van het telefoonnummer van een goede vriendin of zo. Het tweede, vijfde, zevende en laatste cijfer van je eigen mobiele nummer is ook een optie. Die code kun je altijd zelf weer reproduceren maar is voor anderen niet te achterhalen. Kies in elk geval geen code die makkelijk te bedenken is voor iemand die jou eventjes in de gaten heeft gehouden.

 

Wat is een TSA-slot?

Je wilt een cijferslot kopen omdat je naar de Verenigde Staten op vakantie gaat? Dan is het zaak om te zorgen voor een TSA-slot. Een slot kopen zonder TSA kan betekenen dat je bij aankomst een koffer terugkrijgt waar het normale slot van opengebroken is door de Amerikaanse Transport Security Administration. Gebruik je een TSA-slot, dan zullen zij met een loper je koffer openen en de inhoud bekijken, waarna ze het slot onbeschadigd weer kunnen sluiten. Wees gerust, de Amerikaanse douane mag tegenwoordig alle bagage openen ter controle. Een TSA slot is bij die bestemmingen dus echt onmisbaar geworden.

 

Is een cijferslot geschikt als fietsslot?

Je wilt een fietsslot dat niet zo lomp en onbenullig is als en hangslot, maar wel dezelfde beveiliging geeft. Dan is een cijferslot kopen een prima keuze. Of je nou een hangslot of cijferslot gebruikt, in beide gevallen maak je het dieven moeilijk om even snel je slot open te breken en je fiets te stelen. En dat is het doel van sloten: tijd vertragend werken. Immers, geen enkel slot geeft honderd procent garantie. Als een dief maar lang genoeg de tijd krijgt, zal hij elk slot vroeger of later open krijgen. Maar een goed cijferslot maakt het hem zeker moeilijker. Je kunt uit verschillende sloten kiezen en het is aan te bevelen zoveel mogelijk ringen te kiezen. Een fietsslot met vijf ringen is moeilijker te openen dan een variant met drie of vier ringen. Dus kies een cijferslot dat past bij het risico dat je inschat. Hoe meer ringen, hoe meer veiligheid.