Bij het ondernemerschap komt een hoop kijken. Als je een eigen bedrijf hebt, vertellen we je vast niets nieuws. Eén van de zaken die je moet regelen, is een auto. Je kunt zelf een auto kopen, maar niet iedereen heeft hier de financiële middelen voor. Een andere optie waar je voor kunt kiezen is een zakelijke leaseauto. Hierbij betaal je een maandelijks tarief. Zo hoef je niet in één keer veel geld te spenderen aan een auto, maar heb je alsnog een eigen wagen.

 

Als het gaat om het leasen van een auto, zijn er meerdere vormen waar je voor kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een financial lease, maar een operational lease is ook een optie. Tussen deze twee soorten leases zitten wat verschillen. Je kunt hier meer informatie vinden. Daarnaast vertellen we je hieronder meer over de verschillen tussen een financial en een operational lease.

 

Op welke manieren zijn financial en operational lease niet gelijk aan elkaar?

Het verschil tussen een financial lease en een operational lease is gelijk aan het kopen of het huren van een woning. Een financial lease doet meer denken aan een hypotheek. Je betaalt het maandelijkse tarief voor een bepaalde duur, vastgelegd in een contract. Als het contract afgelopen is, is de auto jouw eigendom. Dit levert een aantal fiscale voordelen op, maar tegelijkertijd zijn de extra kosten die hiermee gepaard gaan voor je eigen rekening. Ondernemers kiezen vaak voor een financial lease omdat aan het einde van het contract de auto van hen is.

 

Daarnaast is er de operational lease. We vergeleken dit met het huren van een woning omdat je voor de duur van een contract betaalt voor de auto, maar aan het eind van het contract de auto weer van de maatschappij is. Je hebt twee opties als je kiest voor een operational lease. Bij een full operational lease zitten alle extra kosten in de prijs inbegrepen. Bij een netto operational lease is dat niet het geval. In dat geval zijn de extra kosten, bijvoorbeeld een reparatie, voor jouw rekening. In tegenstelling tot een financial lease zitten er geen fiscale voordelen verbonden aan een operational lease. Welke optie lijkt jou het aantrekkelijkst?