Van plan om een korte of langere tijd naar het buitenland te gaan om te reizen of te werken? Dan is het mogelijk om je huis in Rotterdam tijdelijk te verhuren zónder huurbescherming. Maar hoe zit dit precies?

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn drie opties die het meest voor de hand liggend zijn voor het tijdelijk verhuren van jouw woning, namelijk:

  1. Een tijdelijk huurcontract: een tijdelijk huurcontract is voor maximaal 24 maanden en voor één vaste periode. De huurder mag niet tussentijds opzeggen, de verhuurder mag dit wel altijd. 
  2. Leegstandswet: jouw woning tijdelijk verhuren in Rotterdam is ook mogelijk op basis van de leegstandswet. Er zijn echter wel twee eisen. Er is een vergunning nodig vanuit de gemeente en de woning moet te koop staan. Er is een opzegtermijn van drie maanden en de verhuurder mag deze huurovereenkomst opzeggen. 
  3. Diplomatenclausule: de diplomatenclausule ofwel de ontruimingsbeding, is een derde mogelijkheid om jouw woning tijdelijk te verhuren. Deze optie is met name praktisch als jij (en je gezin) tijdelijk naar het buitenland gaan voor werk en je bij terugkomst de woning zelf weer wil betrekken. Deze clausule wordt dan opgenomen in het huurcontract. 

Heb je vragen over een van deze drie verhuuropties? Vraag het aan een verhuurmakelaar in Rotterdam

 

Voordelen van tijdelijk verhuur

Als je jouw woning tijdelijk verhuurt, heeft de huurder geen recht op huurbescherming. Dat wil zeggen dat de verhuurder alleen de huur mag opzeggen met een reden die opgenomen is in de wet. Denk hierbij aan huurachterstand of overlast. Verder heb je meer flexibiliteit en kan je aan het einde van de huurperiode de woning zelf weer betrekken, opnieuw verhuren of de woning verkopen. 

 

Nadelen van tijdelijk verhuur

Ieder voordeel heeft soms ook een nadeel. Het verhuren van een tijdelijke woning betreft een kleinere doelgroep, waardoor het moeilijker kan zijn om de woning te verhuren. Bij de reguliere verhuur van woningen is dit voor langere tijd en daar gaat dus vaak de voorkeur naar uit. Daarnaast is tijdelijk verhuur dan wel weer geschikt voor het verhuren van jouw woning aan expats.