Er is het afgelopen jaar veel gebeurd op de huizenmarkt. Niet alleen stijgen de prijzen maand op maand alleen maar harder, maar ook krijgen mensen andere interesses. Recentelijk was er weer te zien dat de prijzen maand op maand alleen maar harder stijgen. Maar ook waar wensen graag willen wonen veranderd. Zo worden dorpen ook steeds populairder onder mensen. Hoe komt dit en waarom vindt deze verschuiving plaats.

 

Steden Randstad koopwoning erg duur

Ten eerste is het zo dat wanneer je een appartementje zou willen kopen in Amsterdam of in Utrecht, je daar ook meteen de hoofdprijs voor betaald. Voor lang niet iedereen is dit mogelijk. Toch willen veel mensen graag een huis kopen. Helemaal nu de rentes nog zo laag staan en starters daarnaast geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

Maar zelfs met die voordelen is het voor veel mensen niet mogelijk om op een plek als Amsterdam iets te kopen. Zij kunnen wel een huis kopen op andere plekken in veel dorpen in Nederland. Daarnaast krijgen zij daar ook nog eens veel meer ruimte. De keuze is voor veel mensen dan al snel gemaakt.

 

Ruimtelijk wonen steeds belangrijker

We noemden het hiervoor al, maar ruimtelijk wonen wordt steeds belangrijker voor mensen. Helemaal wanneer het gaat om een koopwoning. Wie in de stad wilt wonen voor een paar jaar zal eerder kiezen voor het huren van een appartement, maar wie iets wilt kopen, die heeft op de lange termijn natuurlijk liever wat meer ruimte voor zijn of haar geld.

Tijdens de lockdown van het afgelopen jaar kwamen mensen er ook achter hoe belangrijk het is om veel ruimte in huis te hebben. Want wanneer je veel thuis bent en ook thuis aan het werk bent dan wil je al snel iets meer ruimte in plaats van dat je in de ruimte waar je slaapt, ook aan het werk bent, televisie kijkt en je avondeten eet.

 

Nieuwbouw steeds populairder

Tot slot is het ook zo dat er veel mensen zijn die steeds vaker voor nieuwbouw kiezen. Een nieuwbouwwoning is een goede investering voor de lange termijn. Veel nieuwbouwprojecten vinden plaats op plekken waar er de ruimte is om te bouwen. In de omgeving van veel dorpen in Nederland is er voldoende ruimte te vinden om te bouwen, hoewel dat in de steden al snel wat moeilijker wordt.