Nieuwe lamp gekocht? Gefeliciteerd. Dan ben je nu aangekomen bij het ophangen van je nieuwste aanwinst. Heb je een hanglamp of plafondlamp gekocht, maar weet je niet hoe je dit moet ophangen, of heb je geen ervaring met verlichting ophangen? Let dan goed op.

 

Materialen nodig bij lamp ophangen

 

De materialen/gereedschappen die je sowieso nodig hebt voor het vervangen van een lamp:
– kroonsteentje
– schroevendraaier
spanningszoeker
– draadstriptang
– ladder (of trapje)

Zorg er allereerst voor dat je deze materialen/gereedschappen en alle nodige lamp onderdelen in huis hebt gehaald. Je voorkomt hiermee ergernis en je vergroot de kans dat je de klus in één keer af maakt.

Stappenplan bij het ophangen van een lamp

 

Stap 1: schakel de stroom uit van de desbetreffende groep in uw meterkast. Richt uw aandacht goed op het daadwerkelijk uitzetten van de stroom. Controleer dit goed met een spanningzoeker. Er mag absoluut geen stroom meer op de zwarte draad staan.

 

Stap 2: monteer de ophangbeugel (of de onderkant van de plafonnière) aan het plafond. Haal de draden door de beugel of door het armatuur (draagconstructie met lamphouder).

 

Stap 3: elektriciteitsdraden strippen. Verlichting valt niet zomaar aan te sluiten. Hiervoor moet je eerst de elektriciteitsdraden strippen. Hiervoor gebruik je de draadstriptang. Zorg dat er ongeveer 1 centimeter van het koperdraad uitsteekt. Voer deze handeling wel voorzichtig uit; je wilt immers niet dat het draad beschadigd raakt. De geel-groene draad hoeft alleen te worden blootgelegd als deze ook daadwerkelijk aangesloten moeten worden. Wanneer dit niet kan, hoeft deze draad ook niet gestript te worden.

 

Stap 4: kroonsteentje aansluiten. Draai met een schroevendraaier de schroefjes van het kroonsteentje los. Let erop dat ze er niet geheel uit gaan. De gestripte draden plaats je in het kroonsteentje en dan maak je de schroefjes weer vast.

 

Stap 5: stroomdraden verbinden. De stroomdraden die uit de lamp komen, maak je nu vast aan de andere kant van het kroonsteentje. Kijk goed naar de juiste kleur. Verbind dezelfde kleuren met elkaar aan de andere kant.

 

Stap 6: testen. Het moment suprême. Je gaat de lamp nu testen. Eerst moet je dan de juiste groep weer inschakelen, dus loop naar de meterkast en schakel de desbetreffende groep weer aan en controleer dan of de lamp werkt door deze aan te zetten. Werkt ‘ie? Dan kun je alles opruimen. Blijft het donker in huis, kijk dan of er misschien een (of meer) draadjes los zitten. Het kan zijn dat er niet goed contact gemaakt wordt. Let wel op! Schakel de stroom weer uit vóórdat je de draden aanraakt. Blijft na nog eens proberen het licht niet werken, controleer dan of de lichtbron zélf het wel doet. Wellicht heb je te maken met een kapot lampje. Dit kun je het eenvoudigst controleren door deze in een andere lamp te draaien.

 

Stap 7: bevestig de plafondbevestiging. Meestal kan dit met de schroefjes die aan de plafondbevestiging zitten. Draai ze iets losser, druk de plafondbevestiging ferm tegen je plafond en draai de schroefjes strak aan.

Wederom gefeliciteerd. Je kunt nu genieten van die nieuwe, prachtige lamp.