Bestudeer de regels en voorschriften voor het bouwen van een kippenhok en kies een geschikte locatie voor het kippenhok. Wil je weten hoe je verder moet gaan? Blijf lezen!

Tip: In de Kippengids van Fred Schouten vind je uitgebreide beschrijvingen en bouwtekeningen om zelf een kippenhok te maken.

Bestudeer de regels en voorschriften

Voordat je begint met het bouwen van een kippenhok, is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de lokale regelgeving. Controleer bij je gemeente of er specifieke voorschriften zijn voor het houden van kippen en het bouwen van een hok.

Dit kan invloed hebben op het ontwerp en de locatie van jouw DIY kippenhok.

Zorg ervoor dat je alle vereisten kent, zoals de afstand tot de erfgrens en welke materialen toegestaan zijn. Het negeren van deze regels kan leiden tot boetes of de noodzaak om wijzigingen aan te brengen nadat het hok al gebouwd is.

Een goed begin is het halve werk, dus neem deze stap serieus en integreer alle vereisten in jouw kippenhok bouwtekening en constructie plan.

Selecteer een geschikt kippenras

Het kiezen van een kippenras is een belangrijke stap bij het bouwen van je eigen kippenhok. Sommige rassen zijn namelijk beter bestand tegen koud weer, terwijl andere rassen juist meer eieren leggen of vriendelijker zijn.

Kijk goed naar de ruimte die je hebt en wat je van de kippen verwacht. Wil je vooral eieren, kies dan voor leghennen zoals de Leghorn of Rhode Island Red. Zoek je kippen voor hun vlees, dan zijn rassen als de Cornish Cross geschikt.

Denk ook aan de verzorging die verschillende rassen nodig hebben. Kippen met een lange vacht vereisen meer onderhoud dan kippen met korte veren. Vergeet niet dat sommige rassen, zoals de Silkie, heel rustig zijn en daardoor perfect passen in gezinnen met kinderen.

Neem de tijd en doe onderzoek naar het gedrag, de verzorging en de ruimte die een ras nodig heeft voordat je een definitieve keuze maakt. Hierdoor zorg je ervoor dat je kippen gelukkig zijn in het zelfgebouwde kippenhok en jarenlang plezier aan jou en je familie geven.

Kies een geschikte locatie voor het kippenhok

Kies een locatie met voldoende ruimte voor het kippenhok en de kippenren. Zorg dat het terrein vlak is en niet te drassig. Kies een plek met voldoende zonlicht en beschutting tegen wind en regen.

Plaats het kippenhok ook dicht bij een waterbron voor gemakkelijke toegang tot water voor de kippen.

Denk aan de nabijheid van uw huis en buren bij het kiezen van de locatie. Een plek die niet te dicht bij woonruimten ligt, voorkomt eventuele overlast door geluid en geur. Denk ook aan roofdieren en zorg voor voldoende bescherming.

Materialen en benodigdheden

Voor het bouwen van een kippenhok heeft u hout of paletten nodig om de wanden te maken. Daarnaast heeft u gereedschap zoals een zaag, boormachine en schuurpapier nodig om het hok in elkaar te zetten.

Hout of paletten

Voor het bouwen van een kippenhok kunt u houten planken of paletten gebruiken. Zorg ervoor dat het hout van goede kwaliteit is en behandeld is tegen weersinvloeden. Meet en zaag de planken nauwkeurig volgens de specificaties in het ontwerpplan.

Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen, zoals schroeven en spijkers, om de delen stevig aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de paletten of planken goed zijn geschuurd voordat u ze gebruikt, om eventuele splinters te voorkomen.

Voor een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief kunt u oude pallets recyclen. Zorg ervoor dat de pallets schoon zijn voordat u ze gebruikt. Demonteer de pallets zorgvuldig en gebruik het hout opnieuw om de benodigde onderdelen voor het kippenhok te maken.

Gereedschap zoals zaag, boormachine en schuurpapier

Voor het bouwen van een kippenhok heb je een aantal essentiële gereedschappen nodig, waaronder een zaag, boormachine en schuurpapier. Met de zaag kun je het hout op maat zagen voor de wanden, vloeren en dakconstructie van het kippenhok.

De boormachine is handig voor het boren van gaten en het bevestigen van verschillende onderdelen. Schuurpapier is nodig om ruwe randen glad te maken en het hout voor te bereiden voordat je gaat schilderen.

Met deze gereedschappen kun je efficiënt en nauwkeurig werken om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed passen en stevig verbonden zijn. Vergeet niet om voorzichtig te zijn bij het gebruik van gereedschap en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen.

Bouwen van het kippenhok

– Zaag de houten planken op maat en verbind ze met schroeven om de wanden van het kippenhok te vormen.

– Plaats de bodemplaat en bevestig de zijwanden stevig aan elkaar voor stabiliteit van het kippenhok.

– Maak een legnest en plaats deze binnenin het kippenhok voor de kippen om eieren te leggen.

Plaatsen van de bodemplaat en zijwanden

Meet de afmetingen van de bodemplaat en zaag het hout op maat. Leg de bodemplaat op een vlakke ondergrond en zet de zijwanden rechtop langs de randen. Bevestig de zijwanden stevig aan de bodemplaat met behulp van schroeven en een boormachine.

Controleer of alles recht en stevig staat voordat je verder gaat met de volgende stap in het bouwproces van het kippenhok. Gebruik schuurpapier om eventuele ruwe randen glad te maken en bereid het kippenhok voor op verdere constructie en afwerking.

Zelf een kippenhok maken, Kippenhok ontwerp, Bouwen van het kippenhok, Schuurpapier, Kippenhok zelf bouwen

Dak en afwerking

– Breng de dakbedekking van het kippenhok aan met behulp van nagels of schroeven.

– Schuur het kippenhok om eventuele ruwe randen glad te maken en schilder het in een kleur naar keuze.

– Zorg ervoor dat het dak stevig en waterdicht is om de kippen te beschermen tegen regen en extreme weersomstandigheden.

Aanbrengen van dakbedekking

Voor het aanbrengen van dakbedekking op het kippenhok, leg eerst de dakplaten of -rollen boven op het frame. Bevestig de dakbedekking stevig met schroeven of spijkers om ervoor te zorgen dat deze goed vastzit.

Als je dakshingles gebruikt, plaats ze dan van beneden naar boven in rijen en nagel ze stevig vast. Zorg ervoor dat de dakbedekking helemaal waterdicht is om de kippen en het interieur van het hok te beschermen tegen regen en vocht.

Controleer regelmatig of de dakbedekking nog stevig vastzit en herstel losse of beschadigde plekken meteen.

Vergeet niet om bij het aanbrengen van de dakbedekking rekening te houden met de hellingshoek van het dak, zodat regenwater goed kan afvloeien. Herhaal deze stappen voor alle delen van het dak totdat alles stevig is bevestigd en er geen ruimte meer is voor lekkages.

Schuren en schilderen van het kippenhok

Schuur het hele kippenhok grondig met schuurpapier om eventuele ruwe plekken glad te maken. Vergeet niet de hoeken en randen zorgvuldig te schuren voor een gelijkmatige afwerking. Neem vervolgens de tijd om het kippenhok te schilderen met een geschikte verf die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Breng minimaal twee lagen verf aan om een goede bescherming te garanderen en laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.

Zorg ervoor dat de verf volledig droog is voordat je het kippenhok in gebruik neemt. Dit beschermt niet alleen het hout tegen schade door weersinvloeden, maar geeft ook een frisse uitstraling aan het zelfgebouwde kippenhok.

Bouwen van de benodigde ruimte voor de kippen

Bouw eerst een stevige omheining van kippengaas rondom het kippenhok. Zorg ervoor dat de omheining diep genoeg in de grond gaat om te voorkomen dat roofdieren de kippen kunnen bereiken.

Plaats vervolgens een stevige deur aan de kippenren, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot het hok voor het schoonmaken en voeren.

Voorzie zowel binnen als buiten de ren van schaduwrijke plekken, zoals kleine bomen, struiken of een zonnescherm, zodat de kippen beschutting hebben tegen de zon en regen. Zorg er tot slot voor dat de ren voldoende ruimte biedt voor de kippen om vrij rond te kunnen scharrelen en bewegen.

Plaatsen van kippengaas en deur

Voor het plaatsen van het kippengaas, bevestig eerst stevige houten palen aan de buitenkant van de kippenren. Zorg ervoor dat de palen stevig in de grond zijn verankerd. Bevestig het kippengaas vervolgens strak tegen de palen en zorg ervoor dat er geen ruimte is waar roofdieren doorheen kunnen komen.

Controleer regelmatig of het gaas nog stevig zit en maak eventuele reparaties indien nodig.

Voor het plaatsen van de deur, bevestig stevige scharnieren aan een houten frame dat iets groter is dan de ingang van de kippenren. Zorg ervoor dat de deur gemakkelijk te openen en te sluiten is.

Afronding

Maak het kippenhok schoon en richt het in met voerbakken en zitstokken voor de kippen. Geef ze voldoende ruimte om te bewegen en geniet van je zelfgebouwde kippenhok!

Tips en advies voor een succesvol zelfgebouwd kippenhok

Kies duurzame materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden en roofdieren. Zorg voor voldoende ventilatie en natuurlijk licht in het kippenhok. Plaats het hok op een verhoogde locatie om vochtproblemen te voorkomen.

Zorg ook voor makkelijke toegang tot het hok voor schoonmaak en onderhoud.

Houd rekening met de behoeften van de kippen bij het ontwerp van het hok. Zorg voor voldoende ruimte, minstens 1 vierkante meter per kip, en zorg voor eenvoudige reiniging. Overweeg ook een overdekte ren voor meer bewegingsvrijheid.