Waar zouden we zijn zonder speakers? Kijk maar eens om je heen: de speakers van je telefoon, van de geluidsinstallatie, de radio of televisie luidsprekers, het geluid van je computer of laptop en zelfs de moderne deurbel heeft tegenwoordig een of meer speakers. Iedereen die iets doet met muziek, weet hoe belangrijk speakers zijn. Je installatie kan nog zo goed zijn, als de luidsprekers niet deugen, dan heeft dat een grote invloed op de kwaliteit van het geluid. Ook als je muziek wilt beluisteren in de privé sfeer, maken de kwaliteit en het vermogen van de speakers een groot verschil. Er zijn veel verschillende soorten luidsprekers en allemaal hebben ze andere specificaties en mogelijkheden. Welke speakers of boxen voor jou de beste keus zijn, hangt af van verschillende factoren. Een leek ziet vaak door de bomen het bos niet meer en kan bij het kiezen van speakers best wat hulp gebruiken.

 

Speakers

 

Welke soorten speakers zijn er zo al?

Er is aanbod te over en dat maakt het kiezen juist zo moeilijk. Behalve de soorten speakers, kun je ook nog kiezen voor het model en het merk en natuurlijk ook voor de prijs en de kwaliteit. Wil je geen snoeren, dan is natuurlijk een bluetooth speaker ideaal. Of ééntje met een usb aansluiting. Een (niet volledig) rijtje om je alvast een indruk te geven van beschikbare types speakers:
• Auto Speaker
• Bluetooth Speaker
• Computer Speaker
• Draagbare Speaker
• Megafoon
• Muur Speaker
• Plafond Speaker
• Speaker Box
• USB Speaker
Maar voordat je kiest voor een bepaalde speaker, moet je jezelf een aantal vragen stellen. De belangrijkste vraag is misschien wel: waar ga je de speakers voor gebruiken?

 

Wat ga je met de speakers doen?

Heb je de speakers nodig om mee te nemen op vakantie of naar een feestje buiten? Dan zijn bluetooth boxen wel heel erg handig. Bluetooth speakers zijn meestal zeer compact en zij kunnen het geluidssignaal ontvangen van ieder ander apparaat met een bluetooth functie. Ook in en rondom het huis zijn bluetooth speakers vaak een uitkomst. Je kunt ze op de installatie aansluiten, op je telefoon of laptop en je hebt overal muziek, zelfs in de tuin. Zoek je speakers om professioneel muziek te kunnen draaien voor publiek? Dan krijg je vaak weer met een ander soort speakers te maken. Het is dan belangrijk dat je de volledige ruimte waar je gaat draaien, kunt vullen met een goed geluid. Boxen op de grond moeten een aardige capaciteit hebben, zeker als er veel mensen voor staan. Soms is het beter om zowel boxen op de grond, maar ook hooggeplaatste speakers te combineren. Als je een kleine luisterruimte hebt, dan kun je beter een compactere speaker kopen, met een betere geluidskwaliteit. In de auto heb je ook geen grote boxen nodig. Meestal bouw je de autoboxen in en je kunt voor de auto ook zelfs kiezen voor een subwoofer. Een subwoofer is een luidspreker die uitstekend is in het weergeven van de lage tot zeer lage tonen. Wil je een beter geluid voor je computer of laptop? Ook hier zijn speciale luidsprekers voor, sommige kun je zelfs zo via je usb aansluiting aansluiten. Anderen hebben een 3,5 mm jack aansluiting. Eigenlijk kun je voor ieder apparaat waar muziek uitkomt wel passende speakers vinden.

 

Welke speakers neem je?

Bij het aanschaffen van luidsprekers mag je best kritisch zijn, ze bepalen nu eenmaal het uiteindelijke geluid dat je te horen krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld speakers koopt voor een installatie, speelt de locatie van de luidsprekers een grote rol. Ga je voor grote boxen die je op de grond gaat zetten of moeten ze wat compacter zijn en eventueel op een speciale standaard geplaatst kunnen worden? Meestal speelt hier de beschikbare ruimte een rol. Niet alleen welk formaat box je in de ruimte kunt plaatsen, maar zeker ook tot waar de kwaliteit van het geluid van een goed niveau moet zijn. Een grote vloerspeaker produceert niet per definitie het beste geluid, dat hangt van meer factoren af. Bijvoorbeeld tot welk volume moet je de boxen kunnen belasten? Een luidspreker moet ook een groot gebied van frequenties kunnen weergeven. Hoge tonen, maar ook de lage tonen. Omdat uit één luidspreker meestal niet alle frequenties gehaald kunnen worden, ziet men vaak dat er meerdere luidsprekers in één luidsprekerkast aanwezig zijn. Een tweeweg luidspreker heeft hier bijvoorbeeld een filter voor ingebouwd, die het elektronische signaal splitst. Voor een driewegluidspreker wordt er een andere manier van filteren gebruikt. Een drie- of vierwegsysteem is niet per definitie altijd beter. Dit hangt echt van de kwaliteit van de boxen af. De speakers uit het hogere segment hebben vaak wel goede drie- of vierwegsystemen.

 

Wat is een surround set?

De satellietsystemen die zorg dragen voor het surround geluid van de thuisbioscoop zijn niet te vergelijken met een grote vloerspeaker. Je kunt met speakers van verschillende fabrikanten een speciaal surround set samenstellen. Wil je een 5.1 installatie? Dan kies je voor één center speaker, twee front en twee rear speakers en een subwoofer voor de lage tonen. Bij 5.1 staat de één voor de subwoofer. De eerste vijf moeten goed op elkaar afgestemd zijn, het is dus vaak wel handiger om deze van hetzelfde merk te kopen. Wanneer je een 7.1 surround systeem wilt, dan heb je nog extra twee achterste speakers nodig.

 

Hoe werkt een speaker eigenlijk?

Om uit te kunnen leggen hoe een speaker werkt, moet je eerst begrijpen wat precies een geluid is. Simpel gezegd is een geluid eigenlijk een snelle luchtverandering door trillingen. Deze trillingen laten ons trommelvlies trillen en onze hersenen registreren dit als een geluid. Om het geluid hoorbaar te krijgen, moeten de trillingen zorgen dat de luchtmoleculen bewegen tussen de 20Hz en 20khz. Dat is ongeveer het gebied dat het menselijk gehoor kan registreren. Ook speakers bewegen en veroorzaken trillingen. Hierdoor kunnen wij het geluid opvangen en registreren in onze hersenen. Er zijn verschillende typen luidsprekers die de signalen elk via een andere techniek kunnen omzetten: magnetostatisch, elektromagnetisch, elektrodynamisch en elektrostatisch. De elektrodynamische luidspreker wordt het meest gebruikt. Deze heeft een omvormer, een cirkelvormige magneet met daarin een cirkelvormige gleuf met een spoel met draden. Door hier spanning op te zetten wordt er een magnetisch veld gecreëerd. De magneet zorgt voor een magnetisch veld die de spoel aantrekt of afstoot, waardoor de spoel heen en weer gaat. Het op en neer gaan van de spoel, meet men in hertz. Het aantal trillingen per seconde. Deze drukverschillen zorgen voor geluidsgolven die de mens weer kan opvangen.

 

Techniek en advies

De meeste speakers hebben een basreflexpoort. Deze poort zorgt voor een hoger rendement van de speaker, met name voor een meer krachtige weergave van de lage tonen. Dit komt omdat de baspoort zorgt dat de energie aan de achterkant van de box ook nuttig wordt gebruikt. Iedere luidspreker heeft een bepaalde belastbaarheid, dit wordt aangegeven in Watts. De fabrikant geeft meestal een richtlijn voor het maximale versterkervermogen. De box zelf heeft geen vermogen, de versterker wel. De impedantie staat voor de weerstand van de speakers. Meestal is dat 8 ohm. Deze waarde is ook gebruikelijk voor de versterkeruitgang. Wanneer de impedantie op de versterker te laag is, kan dit schade veroorzaken. Het is dus belangrijk om te controleren of de versterker de impedantie van je speakers aankan. Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met de specialist, tegenwoordig kan dat online snel en gemakkelijk gebeuren. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste speakers in huis haalt.