Er zijn niet alleen verschillende armaturen (oftewel: lampdragers), maar ook verlichtingsbronnen zelf zijn er in verschillende soorten. Elke soort lampen heeft eigen kenmerken zodat jij kunt kiezen welke soorten lampen het beste bij de ruimte of jouw wensen past. Zo zijn er bijvoorbeeld gloeilampen, spaarlampen, LED lampen, halogeen lampen en TL verlichting. Ben jij op zoek naar een lamp voor in huis? Hieronder lees je welke soorten lampen het beste passen bij jou voorwaarden.
Gloeilamp geeft naast licht ook warmte
Een van de meest bekende soorten lampen is de gloeilamp. In een gloeilamp wordt elektriciteit omgezet in licht door de elektriciteit door een gloeidraad in het midden van een glazen bol te laten stromen. De wordt zo warm dat deze oplicht. Doordat de draad is afgeschermd van zuurstof, brandt de draad niet door. Veel energie wordt omgezet in warmte. Dit is dus niet de meest duurzame lampensoort die je kunt gebruiken.
Ovenlampen vallen onder het type gloeilampen. Is uw ovenlamp kapot? Dan heeft u hiervoor dus een gloeilamp nodig voor de oven. De lampen zijn bestand tot wel 300 graden waardoor ze gemakkelijk in de oven geplaatst kunnen worden.
Halogeen: beter dan een gloeilamp?
Halogeenlampen zijn een verbeterde versie van de gloeilamp doordat ze de goede eigenschappen van de gloeilamp hebben. Een halogeenlamp bestaat uit een met gas gevulde ballon met een gloeidraad daarin. Het grootste verschil met een gloeilamp is de temperatuur. Doordat een halogeenlamp heter wordt, kan er meer licht worden omgezet. Om deze reden is het ook een relatief energiezuinigere soort lamp.
Door het verschil in temperatuur geeft een halogeenlamp een ander soort licht. Het heeft een iets wittere lichtkleur waardoor er het licht bruikbaarder is. Halogeenlampen worden veel gebruik voor spotjes en op plaatsen waar veel licht nodig is.
Hoe werkt een spaarlamp?
Een spaarlamp wordt ook wel een compacte fluorescentielamp (CFL) genoemd. Zo bestaat een spaarlamp uit een ballast en een glazen buis waarbij elektronen in botsing worden gebracht met kwik-atomen. Hierdoor wordt ultraviolette straling opgewekt. Door een coating van witte fosfor wordt UV-licht omgezet naar licht die je gewend bent in huis.
Spaarlampen gebruiken minder energie waardoor ze op de lange termijn goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Wil je dus een lamp die vijf keer langer meegaat dan een normale gloeilamp? Dan is de spaarlamp een geschikte lampen soort voor jou. Een nadeel van een spaarlamp is dat het licht soms als onprettig kan worden ervaren. Daarnaast is het niet verstandig om een spaarlamp te gebruiken op plekken waar je vaak het licht aan en uit doet. Hierdoor gaat de levensduur achteruit.
Light-Emitting-Doide lamp
LED betekent Light-Emitting-Diode. Het is een halfgeleider die licht geeft bij stroom. Dit soort lampen wordt steeds vaker gebruikt als sfeervolle verlichting voor in huis. Ze geven ongeveer dezelfde kleur af als een gloeilamp, maar zijn duurzamer. Er zijn veel verschillende soorten LED lampen waardoor je bijna elk licht in huis kunt vervangen door een LED lamp. Er zijn ook al veel vervangende soorten LED lampen voor een gloei- en halogeenlamp. Daarnaast bestaan er ook LED strips, transformatoren, sensorlampen, kopspiegellampen, panelen, nachtlampen en inbouwspots. Zo kun je dus alle kanten op met LED!
Tl-verlichting en de LED variant
Tl-verlichting wordt vooral gebruikt door bedrijven in bijvoorbeeld kantines, open ruimtes, magazijnen. De buis geeft een hard wit licht waardoor er veel verlicht kan worden. Tegenwoordig is tl-verlichting verkrijgbaar in verschillende vormen en met warmer licht. Zo zijn er korte buizen van 13,6cm tot extra lange buizen van 150cm.
De LED tl-verlichting verbruikt minder energie en gaat langer mee dan een normale tl-verlichting. Zo kan een normale tl-verlichting tot wel 10.000 uur mee, en een LED variant wel 50.000 uur. LED buizen gaan dus ongeveer vijf keer langer mee. Door de vele varianten die er tegenwoordig zijn, is tl-verlichting ook geschikt voor bij u in huis.