Met een draadloze microfoon kun je als presentator, zanger of spreker altijd uit de voeten. Het zorgt ervoor dat je publiek luid en duidelijk kan horen wat je over wilt brengen. Je hebt geen schorre stem aan het eind van de avond en als er opnames worden gemaakt, weet je zeker dat het geluid goed is. Kortom, een draadloze microfoon is onmisbaar voor wie een publiek heeft.

 

draadlozemicrofoon

 

Waarom een draadloze microfoon?

Waarom zou je een draadloze microfoon gebruiken als er ook microfoons met een snoer bestaan? Vroeger hadden ze toch ook geen draadloze microfoon, waarom zou je dan nu zo’n microfoon kopen? Dat klopt, maar het werken met een kabel zorgt voor allerlei hindernissen. Ten eerste heeft de zender, dus de spreker of zanger, altijd een beperking. Als het snoer ophoudt, kan hij of zij geen stap verder zetten. Bovendien zijn los liggende kabels altijd een uitdaging. Mensen struikelen er snel over en dat levert vervelende situaties op.

 

Hoe werkt een draadloze microfoon?

Een draadloze microfoon werkt niet via een snoer maar via een radioverbinding. Er zit een zender en een batterij of accu bij die zorgt dat de zender zijn werk kan doen. Het audiosignaal wordt naar de ontvanger gestuurd die op zijn beurt weer is aangesloten op de versterker. Zo kan het publiek in alle uithoeken van de ruimte horen wat er verteld wordt. Bovendien is het met een draadloze microfoon eenvoudig om video-opnames met een goede geluidskwaliteit te maken. In plaats van op een versterker, kun je de ontvanger van een draadloze microfoon ook op de videocamera aansluiten. Het is dan wel handig om een ontvanger te kopen die ook op batterij of accu werkt, zodat je altijd en overal video-opnamen kunt maken.

 

Hoe zit het met kanalen en frequenties?

De frequentie waarop je microfoon uitzendt, heet het kanaal. Als je een complete set van draadloze microfoon en ontvanger koopt, dan weet je zeker dat deze goed met elkaar communiceren. Veel microfoons hebben een vast zendkanaal, waardoor het een kwestie is van inschakelen en klaar. Maar pas hier wel mee op als je meerdere microfoons gebruikt. Als deze standaard zijn ingesteld op hetzelfde kanaal, kan de ene draadloze microfoon gaan storen op de andere. Gebruik je meerdere microfoons op hetzelfde podium of in hetzelfde gebouw, zorg dan dat ze elkaar niet kunnen verstoren. De frequentie waarop de draadloze microfoon werkt, wordt in Hertz weergegeven. Bij spraak geldt een onderfrequentie van 60 Hz en een bovenfrequentie van 15.000 Hz als voldoende. Wil je zeker zijn van je zaak, dan kun je een draadloze microfoon aanschaffen met een bereik van minimaal 20 Hz tot maximaal 20.000 Hz. Daarmee worden dan ook andere zaken dan spraak (meer bas, extra hoog) versterkt.

 

Welke draadloze microfoon kies ik?

Er zijn verschillende microfoons verkrijgbaar. Ga je een microfoon kopen bij draadlozemicrofoon.nl, dan heb je keuze uit drie varianten. De bekendste is de staafmicrofoon, die we allemaal wel kennen van het journaal wanneer er een journalist op locatie is. De staafmicrofoon ligt makkelijk in de hand en met een ‘plopkap’ erop is hij zowel binnen als buiten uitstekend te gebruiken. Maar het is als zanger, presentator of spreker niet altijd handig. Je kunt ook een dasspeldmicrofoon gebruiken. Deze klik je op je kleding zodat je je handen vrij hebt. Pas wel op met de bewegingen van je handen, als deze langs of op de microfoon komen, hoort de hele zaal dat natuurlijk ook. Om dat te voorkomen kun je ook kiezen voor een headset. Dan heb je je handen vrij, weet je zeker dat de microfoon op de juiste afstand van je mond zit en hoef je niet bang te zijn voor vervelende bijgeluiden. Met de juiste keus draadloze microfoon komt jouw boodschap altijd goed over.