Als er één stuk gereedschap is dat werkelijk bij iedereen thuis te vinden is, dan is het de schroevendraaier wel. Dit gereedschap is zo algemeen ingeburgerd, dat we het misschien niet altijd op de juiste waarde schatten. Maar stel je nu eens voor dat je er geen in huis zou hebben? Precies, dat zijn de momenten waarop je dit handige en praktische gereedschap leert waarderen. Dit gereedschap is er in veel verschillende soorten, maten en kwaliteiten. Om de schroevendraaier die aandacht te geven waar het recht op heeft, besteed schroevendraaier.com in dit artikel in het kort aandacht aan het gereedschap dat iedereen in huis heeft of in huis zou moeten hebben.

 

schroevendraaier

 

Eentje is niet genoeg

Met slechts één schroevendraaier ben je vrij beperkt in je mogelijkheden. Hoewel veel mensen erg veel lijken te kunnen met één exemplaar is dit sterk af te raden. Zo heb je namelijk te maken met verschillende klussen. Klussen die finesse en precisie vereisen en klussen waarbij er juist wat meer kracht komt kijken. Verder heb je te maken met verschillende soorten schroeven en als je alleen een kruiskopschroevendraaier hebt, dan sluit je bij voorbaat al een hoop schroeven uit.
Het is dan ook aan te raden om een schroevendraaier set in huis te hebben. Hiermee heb je vrijwel altijd de juiste in huis en helemaal als je een set hebt met een kruiskop en een schroevendraaierset met een zogenaamde sleufkop. Met andere woorden, met een schroevendraaierset met kruiskop en sleufkop kun je vrijwel elke klus aan. En als je kwalitatief goede schroevendraaiers koopt, dan is dit een eenmalige investering, want deze gaan een leven lang mee.

 

Voordeel van de kruiskop

Hoewel er zeker nog veel schroeven met een sleufkop gebruikt worden, is de schroef met een kruiskop populairder. Het grote voordeel van dit type schroef is dat je deze met een kruiskop schroevendraaier gemakkelijk en veilig aan kunt draaien. Je hebt meer grip, kunt meer kracht zetten en je kunt veilig werken, omdat het gereedschap niet snel uit de schroef weg zal schieten. Dit in tegenstelling tot het andere type schroef, waarbij het wegschieten van het gereedschap nog wel eens voorkomt. Een flinke verwonding is dan soms het gevolg en dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten.

 

Het handvat nader toegelicht

Het handvat is een belangrijk onderdeel van dit gereedschap. Het is een onderdeel dat bepaalt of je er fijn mee kunt werken of juist niet. Het handvat dient altijd een goede grip te hebben en goed in de hand te liggen. Je hand mag niet wegglijden, want hierdoor is de kans op ongelukken groot. Het handvat moet ook in verhouding staan met de lengte van de schroevendraaier, ook wel de steel genoemd, en met de kop. Een lange steel met relatief grote kop vraagt over het algemeen een wat groter handvat, zodat je hier meer kracht mee kunt uitoefenen. Schroevendraaiers met een wat kortere steel hebben vaak ook een wat kleinere kop en daarmee een wat kleiner handvat. Dit is het type schroevendraaier dat het best te gebruiken is voor precisiewerk of voor het werken met bijvoorbeeld elektronica.

 

Elektrische schroevendraaiers

Naast de schroevendraaiers die je gewoon met handkracht moet ronddraaien bestaan er ook elektrische schroevendraaiers. Deze zijn wat minder geschikt voor precisiewerk, maar juist wel weer uitermate geschikt voor het “grotere werk”. Onder dit grotere werk kun je bijvoorbeeld verstaan het schroeven van schuttingdelen aan schuttingpalen.
Voor welk type schroevendraaier je ook kiest, zorg op zijn minst dat je er een aantal in huis hebt. Je hoeft hier echt de deur niet voor uit, want schroevendraaiers koop je ook heel gemakkelijk online. Je bent dan vaak voordeliger uit en hebt ook nog eens de grootste keus.