Een waterpijp wordt tegenwoordig voor allerlei gelegenheden uit de kast getrokken. Zo wordt de shisha niet alleen gebruikt om met vrienden even relaxed wat te roken, thuis of in een rookcafé, maar er zijn onder andere op festivals special waterpijprooktenten. Hier kan voor een bepaald bedrag een waterpijp gehuurd worden, inclusief kooltjes en tabak.

De tabak die hier in vaak wordt gebruikt kan van het merk Al Fakher komen. Het tabak van Al Fakher is een speciaal mengsel dat molasse heet. Dit is combinatie van onder andere fruitextracten en suikers. Het voordeel van dit mengsel is dat het nicotine- en teervrij is.
Kooltjes van Al Fakher verbranden gelijkmatig en hebben geen nare bijsmaak. Ze zijn gemaakt van houtskoolgries en zullen na het aansteken al vrij snel gaan gloeien.

Door aan het mondstukje van de waterpijp te zuigen, wordt er van bovenaf lucht in de waterpijp gezogen. Deze lucht komt langs het kooltje en zal hierdoor verwarmd worden. De warme lucht gaat daarna verder langs de melassa en krijgt een smaak mee. De rook wordt daarna via een buisje het water in gevoerd. Nadat de rook zich een weg heeft gebaand door het water, bereikt het de gebruiker. Deze zal dan rook inhaleren dat de smaak heeft van de melasse. De Al Fakher tabak smaken zijn erg breed verkrijgbaar, van appel tot chocoladen kersen.