Wil jij je tuinmeubelen opfraaien, die door weer en wind hun mooie kleur hebben verloren of zijn aangetast door vieze vlekken en beschimmeling? In dit artikel lees je hoe je je tuinmeubels moet herschilderen zodat ze weer een lange tijd mooi blijven!

 

 

Lijst van benodigdheden

 

Dit zijn de materialen die je nodig hebt om tuinmeubelen, die continu worden blootgesteld aan de natuurelementen, op de juiste manier te schilderen:

 

  • Een allesreiniger die goed kan ontvetten
  • Hout- of metaalverf, afhankelijk van het tuinmeubel materiaal
  • Kleine verfroller en kwast
  • Decoratie sjabloon (optioneel)

 

Stappenplan

 

  1. Schrobben, schrobben, schrobben

 

Zorg ervoor dat jouw tuin meubelstuk super schoon is. Gebruik hiervoor een schuurspons en een betrouwbare allesreiniger die goed werkt in het ontvetten van vuile oppervlaktes. Vet en verf gaan niet goed samen. Door vet kan de verf niet goed hechten of drogen en zo kunnen er vreemde vlekken komen in het geschilderde oppervlak. Wanneer je tuinmeubel poreus is dien je na het schrobben deze 24 uur te laten drogen. In andere gevallen kun je het meubelstuk achteraf gewoon afdrogen met een handdoek.

 

  1. Verf goed mixen

 

Probeer een verfsoort te vinden, waarbij het bij het schilderen niet nodig is om het materiaal eerst nog te schuren of om grondverf aan te brengen. Omdat het hier een meubelstuk betreft dat buiten staat, dien je een sealer verfsoort te gebruiken. Gebruik een verfroller bij dit soort verf. Vaak heeft sealer verf een bepaalde textuur die goed samengaat met een roller. Wanneer je een meubel gaat schilderen met veel hoeken en gaten kun je ook een kwast gebruiken.

 

  1. Eerste laag aanbrengen

 

Bij het aanbrengen van de eerste verflaag is het belangrijk dat je niet gelijk overenthousiast te werk gaat. Zorg ervoor dat de verf op je roller kwast dun blijft en gebruik lange, evenredige kwaststreken.

 

  1. Altijd een tweede laag aanbrengen

 

Bij de meeste verfsoorten is het nodig om een tweede laag aan te brengen. Ga hierbij net zoals de vorige stap, voorzichtig te werk met om de verflaag evenredig te verdelen over het oppervlak.

 

  1. Bovenlaag aanbrengen met sjabloon (optioneel)

 

Om een tuinmeubel zoals een tuintafel net dat beetje extra flair mee te geven, kun je ervoor kiezen om een decoratie sjabloon te gebruiken. Sjablonen kun je gebruiken met vele verfsoort om meubelstukken op een eenvoudige manier te decoreren. Plaats het sjabloon op een plat oppervlak van je meubelstuk, en gebruik je roller om met een andere verf kleur erover heen te gaan dan de kleur die je hebt gebruikt voor de onderlaag.

 

  1. Seal it in!

 

De laatste stap is om je geverfde meubelstuk te sealen met een vernis. Hierbij is het zeer aan te raden om 24 uur te wachten voordat je de vernis aanbrengt. Ook het sealen doe je het beste met de verfroller. Wanneer je denkt dat je te maken gaat krijgen met een regenbui, zorg er dan voor dat je meubelstuk ergens veilig binnenstaat. Als water op het oppervlakte komt voordat het proces van sealen is afgerond (ongeveer 3 dagen), kan dat de sealer laag vertroebelen.

 

Gefeliciteerd! Je hebt je eigen tuinmeubel op de juiste manier geschilderd! Je kunt er nu zeker van zijn dat het meubelstuk een lange tijd mooi zal blijven, ondanks alle natuur- en weerelementen die het keer op keer moet doorstaan. Hoe ging het verven van het tuin meubelstuk bij jou? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!