Een hoofdtelefoon is vandaag de dag een heel persoonlijk accessoire. Sterker nog, voor sommigen onder ons is het zelfs meer een sieraad dan een accessoire. We stellen dan ook vaak hoge en soms bijzondere eisen aan hoofdtelefoons, zowel aan de cosmetische kant als aan de functionele kant ervan. Tegenwoordig is uiterlijk belangrijk en sommigen doen alles wat in hun macht ligt om er vooral trendy uit te zien. In dit plaatje past de hoofdtelefoon uitermate goed, want wie reist er nu bijvoorbeeld nog met het openbaar vervoer met de originele oortjes die bij de mobiele telefoon werden meegeleverd? Vrijwel niemand en uiteraard is dat niet voor niets. Hoewel de kwaliteit hiervan alleszins redelijk is te noemen, kan het altijd beter. Professionele hoofdtelefoons bieden je de beste geluidskwaliteit en hierdoor geniet je natuurlijk pas echt van jouw favoriete muziek. En als je je dan ook nog eens verzekerd weet van de juiste looks, tsja, dan ga je uiteraard nooit meer van huis zonder jouw koptelefoon op je hoofd.

 

hoofdtelefoon

 

Over je oren, in je oren en meer …

Een koptelefoon is in verschillende modellen of varianten te koop. Elk met eigen kenmerken en specifieke eigenschappen. De meest bekende hoofdtelefoons zijn de zogenoemde “over ear” modellen. Het zal je bij deze term vast niet verbazen dat bij dit type beide oren geheel bedekt zijn door de oorschelpen van de headset. Het grote voordeel van beide oren bedekt hebben is dat je je volledig kunt afsluiten van de buitenwereld en helemaal op kunt gaan in jouw muziek. Klinkt goed hè, maar wees je er wel van bewust dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld in het verkeer, waar het toch wel erg prettig en wenselijk is als je je medeweggebruikers hoort aankomen.

 

Naast het type dat geheel over je oren valt zijn er ook zogenoemde “in ear hoofdtelefoons”. Je hebt bij deze modellen geen beugel over je hoofd met aan weerszijden een schelp. De in ear variant is feitelijk niets anders dan een set oordopjes zoals je deze vaak meegeleverd krijgt bij aankoop van een smartphone. De geluidskwaliteit hiervan is, zoals hierboven al even kort genoemd, zeer redelijk te noemen maar je hebt bij dit type hoofdtelefoons wel sneller last van omgevingsgeluiden.

 

Naast “in ear” en “over ear” onderscheiden we nog een derde variant koptelefoon. Dit type noemen we het “on ear” type. Deze lijkt op de eerder beschreven “over ear” variant, maar het grote verschil tussen beide is dat een “on ear” hoofdtelefoon rust op het oor en niet het gehele oor afsluit. Met dit type profiteer je dus van het beste uit twee werelden. Je hebt namelijk de beste geluidskwaliteit, zonder dat je volledig afgesloten wordt van omgevingsgeluiden.

 

De professionele headset

Een hoofdtelefoon wordt ook in het bedrijfsleven veelvuldig gebruikt. Vaak spreken we dan liever over een headset, maar in feite is dit uiteraard ook gewoon een hoofdtelefoon al dan niet voorzien van een microfoontje. Telefonistes en receptionistes maken graag veelvuldig gebruik van deze professionele hoofdtelefoons, net zoals callcenter medewerkers dit doen. Vrijwel allemaal kiezen zij voor de variant die hoofdtelefoon draadloos heet. De hoofdtelefoon draadloos zorgt er namelijk voor dat je maximale bewegingsvrijheid hebt en dit is erg prettig als je bijvoorbeeld eens van je werkplek weg moet lopen, terwijl het niet wenselijk is om de verbinding met de klant te verbreken. Deze hoofdtelefoons maken gebruik van de bekende bluetooth technologie om draadloos te kunnen zijn. Vandaar dat je ze ook wel onder de noemer hoofdtelefoon bluetooth tegenkomt. Uiteraard is het wel goed om te weten wat het maximale bereik is van de hoofdtelefoon bluetooth. Weet je dit namelijk niet, dan kan het zo zijn dat de verbinding uit het niets lijkt te worden verbroken. Hoewel, uit het niets … had je maar niet te ver van je werkplek weg moeten lopen. Uiteraard kun je ook letten op de maximale afstand van een dergelijke draadloze variant.

 

Afsluitend kunnen we stellen dat er voldoende keus is als je van plan bent een hoofdtelefoon aan te schaffen. Online vind je niet alleen de meeste keus, je bent ook vrijwel altijd voordeliger uit.