Een fakkel is eigenlijk een praktisch voorwerp, waardoor licht en warmte mobiel zijn gemaakt. Tegenwoordig doen we het met elektriciteit en batterijen, maar lange tijd was vuur het enige middel om vooral zichtbaar te zijn in het donker. Naast lichtgever werden fakkels vroege gebruikt als seinmiddel, tegenwoordig worden ze vooral ingezet als sfeer verhogend onderdeel van tuin of evenement.

 

Hoe werkt een fakkel precies?

Fakkels bestaan in principe uit twee delen: het handvat en een kop of koker aan de bovenkant. Voor de veiligheid is de afstand tussen handvat en kop groot genoeg om niet je handen te branden als het gaat om draagbare fakkels. Hoewel het niet zo gek veel uitmaakt, is dit concept voor een tuinfakkel hetzelfde gehouden. De kop of koker aan de top is gevuld, gedrenkt of gemaakt van een langdurig brandbaar middel, zoals was, olie of parafine.

 

Soorten fakkels

Het duidelijkste onderscheid is dat tussen handfakkel en tuinfakkel. De eerste wordt gedragen, de tweede door middel van een scherpe voet in de tuin geplaatst.
Je hebt ook windfakkels, waarbij de vlam afgeschermd wordt en ideaal is voor bijvoorbeeld het strand. Zweedse fakkels zien er eigenlijk uit als alleen de koker en dan gemaakt van hout.
De basis van al deze fakkels wordt gevormd door een natuurlijke vlam en daarom is het ook wel handig vuurkorven te benoemen. Je zou een vuurkorf kunnen zien als alleen het uiteinde van een fakkel, een stuk groter en het vuur wordt niet aangehouden door was of olie, maar door hout. Juist dat gebruik van een natuurlijk, maar beperkt en daardoor veilig houtvuur doet het goed op een zomeravond.

 

Fakkels

 

Het kopen van fakkels en vuurkorven

Gezien de veiligheidsfactoren is het van groot belang voor kwaliteit te gaan en je goed op de hoogte te laten stellen welke fakkel of vuurkorf ideaal is voor hetgeen je ze wilt gebruiken.