Met koudere temperaturen is het verre van aangenaam om in een onverwarmde ruimte te verblijven. Soms is het niet mogelijk om deze omgeving van een reguliere verwarming te voorzien. Een elektrische verwarming biedt dan de oplossing. Waar centrale verwarming niet werkt, kan er dankzij een elektrische verwarming toch een behaaglijke temperatuur ontstaan.

 

elektrischeverwarming

 

Elektrische verwarming

Bij elektrische verwarming gaat het om een apparaat dat elektriciteit omzet in warmte. Elke elektrische verwarming heeft een panel of onderdeel waarmee stroom wordt omgezet in warmte. Veel huishoudens bezitten een dergelijke verwarming, als aanvulling op de reguliere huisverwarming. Er zijn diverse typen in omloop, waaronder ook de elektrische kachel. Een elektrische verwarming is vrijwel altijd mobiel en dus verplaatsbaar in huis of de werkruimte.

 

Toepassingen

Een elektrische verwarming wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Een populair gebruik is om een elektrische verwarming te gebruiken in een werkplaats. Bouwprojecten die midden in het bouwproces zitten tijdens de winter, kennen vaak de toepassing van een elektrische verwarming. Industriële verwarmingen zorgen dus voor een behaaglijke temperatuur om te klussen of intensief te werken, zonder last te hebben van de kou. Maar ook op het terras in de tuin, in een werkkamer of atelier en zelfs in de badkamer is de elektrische verwarming te vinden. Het zijn praktische apparaten met gebruikersgemak die in een zeer korte tijd de ruimte aangenaam kunnen verwarmen.

 

Elektrische verwarming: geschiedenis

De meest innovatieve technieken zijn toegepast om een warmere temperatuur te creëren, zo blijkt uit de geschiedenis. Voor zover we weten hebben de Romeinen bijvoorbeeld al vloerverwarmingssystemen gebruikt. Later werd de open haard ontwikkeld. Deze werkte voornamelijk op hout. Pas in de 17e eeuw deed de kachel zijn intrede. Andere grondstoffen werden als stookmateriaal gebruikt voor deze vernieuwing, zoals steenkool en turf als voedingsbron voor de kachel. Uiteindelijk werd de stoom-, lucht-, warm-water en dus ook de elektrische verwarming bedacht en gemaakt. De ontwikkeling van elektriciteit heeft de gehele wereld veranderd. Kaarsen of olie hoefden niet meer te worden verbrand om het warm te krijgen. Kennis rondom elektriciteit zorgde voor een flink aantal uitvindingen die onze levensstijl hebben veranderd. De elektrische kachel is bijvoorbeeld zo’n uitvinding. Deze uitvinding was een bron van warmte en licht. Energie werd omgezet in warmte en bood daarbij ook nog veel licht. Aan het ontwerp is weinig veranderd: de stroom van elektriciteit wordt via metalen componenten de ruimte ingestraald. In 1905 werd door een ingenieur op het gebied van de elektrische verwarmingsindustrie chromel ontdekt. Dit was een legering die zeer geschikt was voor verwarmingselementen in elektrische kachels.

 

Soorten

Elektrische verwarming kent vele varianten. Voor iedere gelegenheid lijkt er een verwarming te zijn ontwikkeld. Zo zijn er bijvoorbeeld industriële verwarmingen. Deze kennen diverse instellingen en hebben een vermogen van 2000 tot 15000 Watt. Elektrische radiatoren hebben een instelbare thermostaat. Ze bestaan vaak uit meerdere elementen, zoals een traditionele binnenhuisverwarming. Doordat ze op wieltjes staan, zijn ze te verplaatsen naar elke gewenste plek. Een elektrische ventilator is gebaseerd op het principe van de roterende werking. Deze elektrische warmteblazer heeft een warmte-element waarmee warme lucht geproduceerd wordt. Elektrische ventilatoren hebben een regelbare thermostaat en zijn vaak zeer compact, waardoor ze eenvoudig in iedere ruimte te plaatsen zijn. Er zijn diverse modellen elektrische verwarming voor gebruik in badkamer of op het terras. Tegenwoordig kennen veel uitvoeringen ook moderne vormen en trendy designs. De badkamervariant is een veilige optie, doordat deze beter bestand is tegen vocht. De terrasverwarming biedt een behaaglijke temperatuur om ook tijdens kouder weer gebruik te maken van tuin of terras.

 

Kosten elektrische verwarming

Een elektrische verwarming hoeft zeker niet duur te zijn, zeker als je het gebruik meetelt. Goedkopere modellen kennen een matige kwaliteit en zijn vaak niet zo duurzaam. Betrouwbare merken kennen een hoger tarief, maar hebben een gunstige uitwerking op duurzaamheid en prestatie. Dan is er nog het elektriciteitsverbruik. In Nederland worden woningen verwarmd op gas. Veel oude woningen lijden onder het feit dat warmte verdwijnt. Door goede isolatie is het mogelijk warmte langer binnen te houden. Door dubbele beglazing en isolatie in muren is het al mogelijk veel stookkosten te besparen. Een elektrische verwarming kan een oplossing zijn voor ruimtes die minder goed verwarmd kunnen worden. De ruimte hoeft dan enkel verwarmd te worden wanneer er iemand gebruik maakt van die ruimte. Bijvoorbeeld de schuur kan zo prettig op temperatuur gebracht worden wanneer er iemand in werkt. Op andere momenten is deze schuur onverwarmd. Een elektrische verwarming kost energie en dat brengt kosten met zich mee. Tegenwoordig liggen die kosten niet veel hoger dan het intensief gebruik maken van de huisverwarming. De lagere kostprijs van de elektrische verwarming heeft dus een voordeel. Een gebruik van te hoge wattage kan echter wel zorgen voor hogere kosten. Huishoudens in Nederland kennen tijdens de winter een binnentemperatuur van tussen de 18 en 21 graden.

 

Innovatie

De opvatting dat elektriciteit een slechte bron is van energie, is vrij gemakkelijk met argumenten te weerleggen. In Nederland levert men grijze energie. In Noorwegen wordt de stroom opgewekt door waterkrachtcentrales. Ook energie door zonnepanelen of door windmolens zorgt dat er groene stroom ontstaat. In dat geval is elektriciteit weer juist zeer ecologisch. Het gebruik van de elektrische verwarming kan minder schadelijk zijn indien de bron van energie groen is.

 

Tips voor gebruik elektrische verwarming

Het is raadzaam een elektrische verwarming te kiezen die een thermostaatfunctie heeft. Kachels of verwarmingen zonder thermostaat blijven altijd op vol vermogen werken, dus wanneer je vergeet deze af te zetten, gaat de kachel energie verspillen. Een thermostaat slaat af wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Uiteraard is het ook functioneel om ruimtes goed te isoleren. Een overweging tot overstap naar ecologische stroom kan een gunstige uitwerking hebben op de rekening. Hoe het ook zij: de elektrische verwarming doet zijn werk wel.