Als je de beschikking hebt tot een elektrische auto is een laadpaal voor thuis erg handig. Zo ben je niet gebonden om de auto onderweg op te laden en kan je hem elk moment thuis opladen. Als geen voldoende ervaring van elektrotechniek hebt is het raadzaam om hiervoor een elektromonteur in te schakelen als je een laadpaal wil kopen.

 

Als je beschikt over een eigen terrein, terras of parkeerplaats is het mogelijk om een laadpaal te plaatsen. Ook hoeft een laadpaal niet percee in de buitenlucht geplaatst te worden, deze kunnen ook goed worden geïnstalleerd in een garage of schuur. Tevens is het ook mogelijk om een laadpaal te plaatsen op openbare ruimtes. Hieraan moet je denken aan bijvoorbeeld openbare parkeerplaatsen. Om dit te realiseren zal je contact op moeten nemen met de gemeente, deze kan de informatie hierover verschaffen, dit kan per gemeente verschillend zijn.

 

De kosten van een laadpaal hangen af van diverse factoren, deze zijn:

 

  • Het laadvermogen van de paal
  • Het merk van het laadstation of de paal
  • Hoeveel kW de laadpaal heeft
  • Werkt hij op krachtstroom of op 16A
  • Brengt een laadpaal risico’s met zich mee?

 

Mits de laadpaal door een gecertificeerd monteur is geïnstalleerd brengt is het een geheel veilig systeem. Het laadstation is namelijk op een aparte groep aangesloten in de meterkast, zodat bij eventueel kortsluiting de stroom er direct af is. Het grootse risico is misschien wel struikelen over het laadsnoer.