Het is alweer enkele jaren geleden dat we de eerste drones in de lucht tegen kwamen. De mannen die hier mee vlogen – het merendeel van de dronevliegers is van het mannelijk geslacht – werden aangezien voor grote kinderen en hun hobby werd niet voor vol aangezien. Toentertijd was de drone voornamelijk bekend uit het nieuws en dan met name doordat deze grote, dure onbemande vliegmachines worden ingezet in oorlogsgebied ter verkenning of voor bombardementen. In niets natuurlijk te vergelijken met de drones waar wij het over gaan hebben. Onbekend maakt onbemind, maar gelukkig zijn we dit stadium inmiddels wel gepasseerd. Vandaag de dag is het vliegen met deze onbemande vliegmachines veel meer dan een hobby. Sterker nog, aangezien je ook een drone met camera kunt kopen worden deze ook voor zakelijke doeleinden ingezet. Bijvoorbeeld ter beveiliging van een evenement, maar ook kun je hierbij denken aan het maken van bedrijfspresentaties. Een goed voorbeeld van dit laatste is een camping die op deze manier een virtuele rondleiding geeft en jou meeneemt op een tour over de camping.

 

drone

Onderschat het vliegen met een drone niet

Hoe moeilijk kan het vliegen met drones nu helemaal zijn? Dat zou iedereen toch met gemak moeten kunnen? Een logische gedachte, maar schijn bedriegt. Het vliegen met deze luchtvaartuigjes vergt toch wel enige handigheid. De besturing is heel direct en luistert nauw. Ga je hier niet subtiel genoeg mee om dan kan een crash haast niet uitblijven, met alle gevolgen van dien. We willen jouw enthousiasme natuurlijk niet wegnemen. Integendeel, we hopen juist dat je hier heel veel plezier aan zal beleven. Maar hoe enthousiast blijf je als je een duur exemplaar hebt gekocht en deze crasht tijdens zijn eerste vlucht? Een dure reparatie kan het gevolg zijn van een crash, maar een drone kan hierdoor natuurlijk ook onherstelbaar beschadigd raken. Het is dan ook aan te raden om met een relatief eenvoudig en goedkoop toestel te beginnen. Op deze manier kun je je het vliegen ermee eigen maken en mocht er onverhoopt toch iets mis gaan, dan zijn de (financiële gevolgen) nog te over zien. Daarnaast is dit tevens een uitstekende manier om erachter te komen of je dit inderdaad een leuke hobby vindt of dat het toch blijft bij af en toe eens een vluchtje maken.

Een stap verder

Uiteraard gaan we uit van het positieve en ben je gegrepen door het virus dat drone vliegen heet. Je hebt het vliegen helemaal onder de knie. Crashen is er nauwelijks nog bij, dus ook de propellerbescherming (die bijna altijd meegeleverd wordt) gebruik je niet meer. De hoogste tijd om de relatief eenvoudige modellen te vervangen voor exemplaren met meer mogelijkheden. De drone met camera is er dan eentje die in beeld komt en het zijn juist deze uitvoeringen die het vliegen zo interessant maken. Nu kan ook jij immers van bovenaf foto’s en video’s maken! Wat dit betreft heb je eigenlijk twee opties. De eerste is een uitvoering met een SD kaartje. Je maakt foto’s en/of video’s en als je de machine weer veilig aan de grond hebt gezet lees je deze sd kaart uit. De andere optie is dat je kiest voor een model waarbij je op een monitor op de afstandsbediening al ziet waar de drone precies vliegt.

Een drone kopen

Zoals voor heel veel dingen geldt, geldt ook voor een drone kopen dat je dit online het meest voordelig doet. Hier heb je overigens ook de grootste keus. Een populair merk is de “Parrot Drone”. Deze fabrikant staat bekend om zijn uitstekende prestaties en zijn goede prijs/kwaliteit verhouding. Dit in het geval je door de bomen het bos niet meer mocht zien. Tot slot willen we je er nog op wijzen dat er tegenwoordig zogenoemde “drone regels” bestaan. Zorg dat je op de hoogte bent van deze regels, want dit kan je een hoop geld aan boetes schelen. Het vliegen met een drone is bijvoorbeeld niet overal toegestaan (no flyzones bij luchthavens bijvoorbeeld). Daarnaast heb je – als je video’s en foto’s maakt met jouw drone – te maken met de privacy wetgeving. En dan echt tot slot: check of jouw aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die veroorzaakt is door jouw drone.