Wat betreft mondkapjes is er voldoende keuze en kun je een standaard kapje aanschaffen, of daar extra opties aan toe te voegen en een 3 laags mondkapje kopen of een mondkapje met filter aanschaffen. Er worden in Nederland geen kwaliteitseisen gesteld aan de mondkapjes die je op moet en deze zijn ondertussen niet alleen verplicht in het OV, maar ook in openbare ruimtes. Dat heeft als gevolg dat de kwaliteit van mondkapjes die je koopt ook erg uiteen loopt. Door een 3 laags mondkapje te kopen, kun je jezelf en anderen dan wat extra beschermen.

 

Een 3 laags mondkapje kopen is niet verplicht

Er zijn twee eisen die de overheid stelt aan de mondkapjes die je moet dragen in het openbaar vervoer en in openbare ruimtes. Allereerst moet dit een niet-medisch mondkapje zijn om de voorraad mondkapjes voor het medische personeel in stand te houden. Een tweede regel is dat het een mondkapje moet zijn en niet, bijvoorbeeld, een voorgebonden sjaal, een bandana of een spatscherm. Er wordt niets gemeld over het aantal lagen dat je mondkapje moet hebben, maar over het algemeen wordt aangenomen dat 2 lagen wel minimaal is. Je hoeft dus geen 3 laags mondkapje te kopen om aan de regels te voldoen.

 

Hoe werken mondkapjes?

Toch worden 3 laags mondkapjes voldoende aangeboden en gekocht. Dat heeft te maken met de werking van mondkapjes. De niet-medische mondkapjes die iedereen draagt in het dagelijkse leven zijn namelijk niets meer dan een zakdoek die je continu voor je neus en mond bindt. Net als dat je als je verkouden bent het virus in je zakdoek opvangt, doet een mondkapje dat nu ook. Draag jij het virus bij je, dan zal je het met een mondkapje dus aanzienlijk minder snel verspreiden. Doet iedereen dat, dan ontstaat er een veiligere situatie. Dat is ook de reden voor de verplichting. Bij klachten, maak een afspraak voor een Coronatest.

 

Waarom dan wel een 3 laags mondkapje?

Met deze informatie in het achterhoofd zijn er een aantal redenen te bedenken waarom een 3 laags mondkapje kopen een goed idee is:

  • Drie lagen stof bieden meer bescherming dan 2 of 1 laag stof. Het virus wordt beter tegengehouden bij jou, maar je zult het ook iets minder gemakkelijk oppakken.
  • 3 laags mondkapjes beschermen je beter tegen mensen die een mondkapje dragen van slechte kwaliteit, die ze niet op tijd wassen of zich niet aan de correct gebruiksaanwijzingen houden.
  • Een 3 laags mondkapje kopen is een uitstekend alternatief voor de medische mondkapjes waarvan de voorraad op peil moet blijven.

 

Waar kun je een 3 laags mondkapje kopen?

Er zijn voldoende mensen die besluiten om toch wat meer zekerheid te willen. Je kunt daarom een 3 laags mondkapje kopen op een groot aantal plaatsen. Bij drogisterijen liggen ze vaak standaard in het assortiment, maar ook online is de keuze groot. Verder zijn er sommige supermarkten die ze aanbieden, vind je ze op het station en hebben winkels zoals Zeeman en Blokker ook een voorraad 3 laags mondkapjes beschikbaar.