Met een diepvriezer, ook wel vrieskist of vrieskast genoemd, ben je in staat sommige levensmiddelen enkele maanden tot onder sommige omstandigheden wel een jaar te kunnen bewaren, mits goed en op de juiste wijze verpakt.

 

Natuurlijk erg handig als de supermarkt bijvoorbeeld de pizza in de aanbieding heeft, maar de meeste mensen gebruiken een diepvriezer voor andere levensmiddelen. Sommige mensen vullen de vrieskist met bijvoorbeeld een half varken, en als je een moestuin hebt is een dergelijk apparaat ook erg handig om de ingemaakte groente nog maanden te kunnen gebruiken.

 

Omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn voor het gebruik van een diepvriezer, zijn er ook zoveel verschillende modellen. Variërende van het diepvriesvak dat vaak in de koelkast zit, tot aan vrieskisten met bijna 600 liter inhoud, waar dus ontzettend veel levensmiddelen inpassen voor langdurig bewaren.

 

Zo is er een vrieskist of -kast voor ieder huishouden, of je nu veel ruimte nodig hebt om de groente uit eigen tuin in te vriezen, of af en toe de aanbiedingen en bijvoorbeeld brood voor de hele week wilt invriezen.

 

Makkelijk inmaken met een diepvriezer

Het is natuurlijk niet alleen maar van de laatste 100 jaar dat mensen etenswaren inmaken om langer te kunnen goed houden. Het invriezen werd 100 jaar geleden nagenoeg nog niet op grote schaal gedaan. Daarvoor moest je echt in een koude regio wonen, om in de winter op die manier vlees en andere etenswaren te kunnen invriezen.

 

Een electrisch apparaat was er immers nog niet, en dus moest de natuur het invriezen doen.

 

In onze regio werd daarom veel groente, maar ook vlees, in wekpotten ingemaakt. Sommige mensen doen dat nog steeds, maar die zullen beamen dat deze methode enorm arbeidsinttensief is.

Wat overigens niet wil zeggen dat het invriezen van groente en vlees niet ook heel veel werk kost. Zo moeten de meeste groenten toch wel geblancheerd worden, voordat ze kunnen worden ingevroren.

 

Wat houdbaarheid in de diepvriezer betreft, dat heeft gedeeltelijk met de temperatuur te maken, en met de verpakkingsmethode. Kouder wil vaak zeggen langer houdbaar, en slecht verpakt minder lang houdbaar. Je krijgt in dat geval namelijk snel te maken met vriesbrand, hetgeen bijvoorbeeld vlees ongenietbaar maakt.

 

Wat nu precies het verschil is tussen een diepvriezer of vrieskist, en een vrieskast, is snel verklaard. De kist heeft een deur aan de bovenkant, terwijl een vrieskast net als een koelkast de deur aan de voorkant heeft. Dit laatste model heeft vaak laden waarin levensmiddelen kunnen worden gelegd, terwijl een diepvriezer vaak weliswaar bepaalde vakken heeft, maar verder open is.

 

Een vrieskist is dan ook meer geschikt voor het bewaren van grote hoeveelheden, terwijl een vrieskast vaak een kleinere inhoud heeft.

Overigens moet je ook bij dit soort witgoed goed op het energielabel kijken bij aankoop, want het bevroren houden van levensmiddelen is natuurlijk geen energiezuinige bezigheid.

 

Ga daarom altijd bij het kopen van welk witgoed dan ook, altijd naar een witgoed specialist.