Als je het hebt over USB sticks, dan kijken sommige mensen je met een vragende blik aan. USB sticks, dat waren toch van die dingetjes die je vroeger – voordat we alles in de cloud zetten – in je laptop of computer stopte als je iets tijdelijk op wilde slaan? Precies, over die dingen hebben we het. Maar doe deze handige accessoires nou niet tekort door ze als ouderwets en afgedaan af te schilderen. Een USB stick is namelijk ook vandaag de dag nog steeds een heel handige en praktische accessoire te noemen. En alleen vanwege dit feit al zou eigenlijk iedereen met een laptop of computer er eentje moeten hebben. En eentje is dan ook nog slechts een minimum aantal, want als je eenmaal de kwaliteiten van een USB stick hebt ontdekt, dan koop je al snel een tweede exemplaar.

 

usb

 

Draagbare opslagcapaciteit

Een usbstick is een externe opslagmogelijkheid. Je kunt deze tools niet vergelijken met bijvoorbeeld een externe harde schijf, maar een usbstick kan de competitie met een DVD of CD als opslagcapaciteit meer dan goed aan. Een van de grote voordelen van een USB stick is het compacte en handzame formaat. Je steekt deze computeraccessoire gemakkelijk bij je, waarbij je broek- of jaszak al voldoende ruimte biedt. Dit maakt tevens de kans op verlies een stuk kleiner, want een tas kun je immers ergens laten staan of simpelweg vergeten. Dit wil je uiteraard nooit, maar al helemaal niet als het gaat om USB sticks. Hierop staan immers voor jou belangrijke bestanden als foto’s. video’s en andere data. Overigens worden deze sticks voornamelijk gebruikt voor tijdelijke opslag of om data ook op andere computers te gebruiken. Je hoeft deze immers alleen maar in de USB poort van een willekeurige pc te stoppen om bij de bestanden die erop staan te komen.

 

 

Van vakantiefoto’s tot presentaties

De opslagcapaciteit van USB sticks is groot. Op een klein stickie kun je tot 128GB aan data kwijt. Dit is ruim voldoende voor bijvoorbeeld jouw vakantiefoto’s. Zet deze op een stick en zet ze snel een eenvoudig over op de laptop van jouw mede vakantiegangers. Hij of zij kan dan zelf rustig een selectie maken uit de foto’s die jij hebt gemaakt. Een USB stick 64gb volstaat meestal als je de USB stick voor dit doeleinde gebruikt. Wanneer je de stick gebruikt om er bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie met videobeelden op te zetten, dan kan het zijn dat je aan een USB stick 64gb niet voldoende hebt. De variant van 128 gb biedt dan uitkomst. Qua prijs zijn er grote verschillen. Het gaat wat ver om deze hier allemaal te noemen, maar de opslagcapaciteit is hierin zeker een belangrijke en bepalende factor.

 

Tegenwoordig draait alles om snelheid

We leven snel en verwachten dat de wereld om ons heen hierin meegaat. USB sticks moeten dan natuurlijk ook snel zijn. Wanneer je ze in de computer stopt, dan moeten de gegevens die erop staan snel op je scherm zichtbaar worden. We hebben het nu over de leessnelheid van de USB sticks en daarnaast bestaat er ook nog zoiets als schrijfsnelheid. Want als we iets van de laptop op het stickie willen zetten, dan moet ook dit natuurlijk geen eeuwigheid duren. Als we dan toch heel even weer kijken naar het prijsaspect, dan zijn die USB sticks met een hoge schrijf- en leessnelheid iets duurder dan de wat langzamere stickjes. De snelheid wordt altijd weergegeven in MB/s en dit staat voor Mbit per seconde.

 
Als je van plan bent om een USB stick te kopen, dan ben je online vaak het meest voordelig uit. Daarnaast voorziet online winkelen natuurlijk ook in een stukje gemak. Een USB stick die je online bestelt valt vaak de volgende dag al op de mat. Easy does it!