Daar loop je dan in het donker. Op de tast, niet helemaal zeker, op zoek naar het toilet op de camping. Ondertussen vraag je af waar je jouw telefoon ook alweer had gelaten. De zaklamp op je telefoon was nu namelijk wel heel goed van pas gekomen. In het donker schuifel je verder. Gelukkig zie je iets verder op al het licht naast het toiletgebouw, ben je gelukkig toch nog net op tijd.

Ineens is het donker. Je kijkt verbaasd om je heen en ziet je vrouw net zo verbaasd voor zich uit kijken als dat je zelf doet. Je staat op van de bank waarvandaan jullie net samen naar de tv aan het kijken waren. Die is nu uit. Het zwarte scherm onverstoorbaar. Je staat op en kijkt door de gordijnen heen naar buiten. Daar is het ook ineens donker. Alle lantaarns zijn uitgevallen, in de wijde omtrek is geen licht te bekennen. Of toch, iets verderop bij de buren springt de eerste zaklamp aan. Je vraagt je af waar je de jouwe ook alweer hebt gelaten.

 

 

zaklamp

 

Standaard in huis

Of het nu op de camping is, of tijdens een stroomuitval. Een zaklamp is typisch zo`n ding waarvan je ergens wel weet dat je hem nodig hebt maar hem eigenlijk nooit koopt. Toch kan een goede lamp je juist in zulke situaties erg goed van te pas komen. Bovendien kosten zaklampen tegenwoordig vrijwel niets, tenzij je natuurlijk een bovengemiddeld goed model wilt aanschaffen. Een zaklamp hoort ook bij de standaard nooduitrusting die door de overheid wordt aangeraden om standaard in huis te hebben.

 

Veel soorten lampen

Het “probleem” met zaklampen is dat de meeste mensen tegenwoordig een lamp op hun telefoon hebben. Een extra licht lijkt daarmee altijd makkelijk bereikbaar. Toch hebben telefoons een groot nadeel. Ze zijn, zeker tegenwoordig, snel leeg. En vooral in een dergelijke noodsituatie wil je waarschijnlijk wel iets anders doen met je telefoon dan hem als zaklamp gebruiken. Bovendien is de zaklamp van een telefoon meestal niet sterk en kun je er maar beperkt mee verlichten. Sommige lampen, zoals een Maglite, zijn in staat om tot wel 200 meter ver weg te kunnen schijnen, maar ook de meeste andere modellen zijn prima bruikbaar als je tijdelijk een extra lamp nodig hebt. Welke soorten zaklamp zijn er eigenlijk en waarvoor kun je die het beste gebruiken?

 

Handlamp

Het meest voorkomende model zaklamp is natuurlijk de handlamp. Deze schijnen meestal tussen de tien en dertig meter ver en zijn dus ideaal voor een wandeling met de hond als het buiten donker is. Ook voor gebruik op de camping zijn deze vaak ideaal. Een handlamp is klein en ligt goed in de hand. Ook qua kosten zijn ze erg voordelig. De goedkoopste exemplaren koop je al vanaf een paar euro. De techniek achter de meeste zaklampen is daarnaast de afgelopen jaren sterk verbeterd. Vrijwel alle nieuwe lampen die je koopt bevatten LED lampen. Je kunt gemakkelijk nagaan of je een LED zaklamp hebt. Deze zijn te herkennen aan bijvoorbeeld vijf of meerdere kleine lampjes die allemaal licht geven als je de LED zaklamp aan zet. Vrijwel alle handlampen werken op LED.

 

Hoofdlamp

Een andere, bekende soort zaklamp is de hoofd zaklamp. Ook deze werkt vrijwel altijd met LED licht en is daardoor zuinig in het verbruik. Een hoofdlamp is meestal bevestigd aan een elastische band die je om je hoofd heen kunt doen. Bij sommige modellen zit daar nog een extra band bij die over je hoofd heen loopt. Op die manier kan hij niet afzakken. De voordelen van een hoofd zaklamp spreken voor zichzelf. Je schijnt automatisch dezelfde kant op waar je heen kijkt en je hebt je handen vrij. Een hoofdzaklamp is daardoor ideaal om achter in je auto te leggen. Krijg je bijvoorbeeld `s avonds een lekke band, dan kun je deze vervangen terwijl je jezelf bij schijnt met de hoofd zaklamp. Ook bij andere activiteiten in het donker, waarbij je jouw handen gebruikt is deze lamp natuurlijk ideaal.

 

Outdoor zaklamp

Maar goed, voor de echte liefhebbers is zo`n hoofd zaklamp natuurlijk niet goed genoeg. Vooral omdat hij een beperkte reikwijdte heeft, waardoor je niet ver voor je uit kunt kijken. Bijvoorbeeld als je `s avonds of `s nachts door een bos heen loopt. Een beetje padvinder of avonturier beschikt daarom over een echte outdoor lamp. Deze schijnt al een heel stuk verder, namelijk zo`n honderd meter. Ideaal voor een nachtelijke dropping of als je een route probeert te volgen. Daarnaast heeft een outdoor lamp nog meer handige voordelen. Ten eerste is hij waterdicht, wat natuurlijk wel zo handig is in Nederland, daarnaast hebben veel modellen een behuizing van rubber. Daardoor is hij ten eerste, makkelijk schoon te maken en is hij bovendien veel beter schok- en valbestendig. Je weet tenslotte maar nooit wat je overkomt, daar in het donkere bos.

 

Maglite

De echte zaklampfreak vindt een outdoor lamp echter maar iets voor beginners. Wil je echt een enorme berg licht met je meedragen, dan koop je een Maglite. Ook wel een tactische zaklamp genoemd. Deze heeft van alle soorten zaklampen die je als consument kunt kopen de meeste kracht. Toch is ook dit gewoon een LED zaklamp. De goedkopere modellen hebben een reikwijdte tot zo`n 135 meter, terwijl de wat duurdere modellen tot 180 of 190 meter ver schijnen. Tactische zaklampen worden dan ook vooral gebruikt door onder meer politie en het leger. Je kunt je wellicht voorstellen dat veel en scherp licht voor hen erg voordelig kan zijn. Bijvoorbeeld voor nachtelijke militaire drills en zoektochten naar vermisten in het bos. Bovendien wordt het voor een crimineel veel lastiger om met een Maglite in de buurt verstoppertje te gaan spelen in een donker bos … De boef zal dus weliswaar zo’n lamp niet kopen, maar jij toch zeker wel!