In een tijdperk waarin ons mobieltje nooit ver weg is, lijkt een huistelefoon niet meer te passen. Kijk op een willekeurige dag, op een willekeurig tijdstip maar eens om je heen. De kans is meer dan groot dat de mensen om je heen of mobiel aan het bellen zijn of op zijn minst hun mobiele telefoon in de hand hebben. Want natuurlijk moeten wel de laatste berichten op social media gecheckt worden en uiteraard wil je geen bericht via WhatsApp missen. Tsja, en wat moet je dan nog met zo’n ouderwets iets als de huistelefoon? Het antwoord op deze vraag zal je wellicht verrassen, want huistelefoons hebben hun langste tijd zeker nog niet gehad. In tegendeel zelfs! Want langzaam maar zeker zien we juist steeds meer van deze vaste toestellen opduiken, zowel thuis als op kantoor. We kunnen dan ook gerust stellen dat deze telefoons weer helemaal terug zijn van eigenlijk nooit weggeweest.

 

huistelefoon

 

Vaste telefonie?

Een ander woord voor huistelefoon is ook wel “vaste telefoon”. Dit is een benaming die vandaag de dag de lading niet meer dekt. De term vaste telefonie is immers vele, vele jaren geleden in het leven geroepen en in deze tijd is er een hoop gebeurd op het vlak van de telefonie. De huistelefoons van weleer waren vrijwel allemaal bekabeld en als je wilde bellen was je gebonden aan de plek waar het toestel stond opgesteld. Anno nu maakt vaste telefonie nog steeds gebruik van bekabeling. Alleen wel met dit verschil dat het daadwerkelijke toestel waarmee je belt vaak draadloos is. Met andere woorden, je hebt meer bewegingsvrijheid omdat de meeste huistelefoon sets vandaag de dag zijn opgebouwd uit een zogenoemd basisstation met daarbij een aantal handsets. Deze handsets kun je op verschillende plaatsen in huis neerzetten, zodat je overal in de gelegenheid bent om de telefoon te beantwoorden. Denk hierbij aan de zolder of als je kantoor aan huis hebt. Hoewel er dus nog wel degelijk sprake is van vaste telefonie is “vast” wat dit betreft ook wel een beetje een relatief begrip geworden.

 

Voordelig bellen

Ondanks de vele verschillende abonnementen die je qua mobiele telefonie af kunt sluiten, is bellen met een huistelefoon nog steeds voordeliger als je kijkt naar de gesprekskosten. Ook dit is voor veel mensen een belangrijke reden om deze toestellen aan te schaffen of om ze gewoon nog niet de deur uit te doen. Het leven is immers al duur genoeg en als je dan op simpele wijze geld kunt besparen doe je jezelf natuurlijk ernstig tekort als je dit niet doet.

 
Mobiel bellen is niet alleen voor jezelf duurder (dus als jij degene bent die belt), maar naar een mobiele telefoon bellen is ook relatief duur voor degene die jou belt. Lang niet iedereen is ervan gediend om ongevraagd opgezadeld te worden met belkosten, omdat jij nu eenmaal geen huistelefoon meer hebt. Ook dit is voldoende reden om te kiezen voor vaste telefonie, want deze kan wel degelijk heel goed samen gaan met mobiele telefonie.

 

Een huistelefoon kopen

Natuurlijk ligt tegenwoordig de focus op de verkoop van gsm’s. Ga je een telefoon kopen, dan kom je hier snel genoeg achter. Wees daarom verstandig en bespaar jezelf een hoop tijd, geld en frustratie en koop jouw huistelefoon gewoon snel en voordelig online. Je doet er dan wel goed aan om jezelf van tevoren een aantal zaken af te vragen, zodat je ook inderdaad een weloverwogen keuze maakt. Ga je de huistelefoon particulier of zakelijk gebruiken? Wil je een huistelefoon met antwoordapparaat? En als je een huistelefoon met antwoordapparaat wil, hoe lang moet dan de opnameduur zijn? Wil je een huistelefoon met digitaal display of juist niet? Moet de huistelefoon geschikt zijn voor bellen via internet (VoiP)?

 
Je ziet dat je dus nog wel enig huiswerk te doen hebt. Maak dit huiswerk, want dan heb jij straks dat toestel in huis dat precies aan jouw verwachtingen voldoet.