Per 1 januari gaat je energierekening omlaag! Dat is nog eens goed nieuws, maar hoe kan dit dan eigenlijk? De tarieven voor 2021 gaan omlaag. Dit komt omdat het weer het afgelopen jaar mild is geweest, we hebben praktisch geen winter gehad en ook het voorjaar was warmer dan normaal. In het jaar 2019 gebruikten daarom huishoudens een heel stuk minder gas dan de afgelopen jaren. Hierdoor is er een flinke voorraad aan energie, maar de vraag is aanzienlijk gedaald. Elke energiemaatschappij zal zijn tarieven dus moeten gaan verlagen.

 

Dalende energieprijzen

Gemiddeld ligt het energieverbruik van een huishouden op 1.600 kubieke meter per jaar. Naar verwachting zal het verbruik dit jaar ongeveer 20 procent lager liggen, dat betekend dus dat er 20 procent meer voorraad is. Hoe meer voorraad, hoe goedkoper de marktprijzen worden. Een aantal energieleveranciers hebben al aangegeven dat zij hun tarieven gaan verlagen volgend jaar, anderen zijn daar nog niet helemaal duidelijk over. Er is wel aangegeven dat er bij het bepalen van de energietarieven rekening wordt gehouden met de marktprijzen. Als je je huis koppelt aan een Smarthome systeem kan je je energieverbruik goed bijhouden en hier op anticiperen!

 

Voordelen voor de consument

Gas is nu dus 20 procent goedkoper dan een jaar geleden, ook de elektriciteitskosten zijn gedaald. Helaas worden deze lagere kostprijzen niet altijd doorberekend naar de consument. Dit heeft te maken omdat de bedrijven grote investeringen, die achteraf niets op blijken te leveren, terug moeten verdienen. Hierdoor is het nog onduidelijk hoeveel lager de energierekening uit gaat vallen. Dit kan dus ook per energieleverancier verschillend zijn.