Over het algemeen heeft filament van PLA een optimale afdrukkwaliteit bij een temperatuurbereik van ongeveer 185°C tot ongeveer 205°C. Als je 1,75mm gebruikt in tegenstelling tot de dikkere 2,85mm (of 3,00mm), zal jouw optimale afdruk dichter bij de laagste temperaturen binnen dit temperatuurbereik voor PLA liggen.

Als je een filament van 2,85mm gebruikt, wil je mogelijk dichter bij de hoogste temperaturen binnen dit temperatuurbereik voor PLA uitkomen om zo de grotere dikte van het materiaal te compenseren.

Zoals met elk materiaal kan de extrusie temperatuur van PLA (+/- 10%), afhankelijk van jouw apparaat verschillen. Het is misschien verstandig om de temperatuur van jouw extrusie mondstuk onafhankelijk te meten om zo de extrusie warmte nauwkeurig in te kunnen stellen.

 

In elk geval, ongeacht wat de temperatuur van het filament is waarmee je begint, moet je die temperatuur, afhankelijk van de omgeving van de ruimte waarin je afdrukt en de initiële afdrukomstandigheden die je waarneemt enigszins naar boven of naar beneden bijstellen.

Over het algemeen is het een goed idee om de afdruktemperatuur van PLA bij ongeveer 180°C te beginnen en te bekijken hoe het materiaal wordt geëxtrudeerd en ook te bekijken wat de kwaliteit van de afdruklagen, die worden geproduceerd zijn.

Dat is dan meestal de beste temperatuur voor afdrukken van PLA. Als je problemen met het materiaal vaststelt, kun je de temperatuur eenvoudig in stappen van 5°C naar beneden of naar boven bijstellen totdat het probleem niet langer meer merkbaar is.

 

Houd er wel rekening mee dat je vanwege de hoge kwaliteit van ons PLA meestal bij lagere temperaturen kunt afdrukken dan dat bij andere merken het geval is.

Het vinden van de beste temperatuur voor PLA kan een beetje uitproberen zijn, maar het ligt bijna altijd dichter bij de laagste temperaturen van het spectrum voor filamenten dan bij de hogere.

De afdruktemperatuur is als je merkt dat er terwijl jouw printer tussen verschillende delen van de afdruktaak beweegt draden van het materiaal optreden waarschijnlijk te hoog.

Dit “rijgen” ontstaat omdat het PLA door de warmte te veel viscositeit verliest. Als gevolg daarvan lekt het materiaal tijdens het verplaatsen uit de spuitmond.

Als dit nog steeds gebeurt nadat je de temperatuur aan het warme einde hebt verlaagd, verhoog je de terugtrekafstand iets en verhoog je ook beslist de koeling. Raadpleeg hier onze handleiding Ultimate 3D Print Quality Troubleshooting Guide voor meer informatie over fouten die kunnen ontstaan bij het afdrukken.

 

Jouw afdruktemperatuur is waarschijnlijk te laag als je merkt dat het PLA problemen ondervindt bij het bij elkaar houden van het afdrukoppervlak of de vorige lagen. De temperatuur is waarschijnlijk ook de oorzaak van problemen, zoals openingen, gaten en ontbrekende lagen in het oppervlak van het afgedrukte object.

Het is echter het vermelden waard dat onze ervaring is dat 90% van de problemen bij het afdrukken met PLA voortkomt uit het te warm afdrukken. Dus als je twijfelt over de instellingen van jouw 3D-printer voor PLA, stel deze dan lager in. Dit is een indicatie dat de PLA vanwege een hogere materiaalviscositeit die wordt veroorzaakt door een te lage PLA 3D-afdruktemperatuur aan het extruderen is.

 

In beide gevallen verhoogt het kiezen van de juiste afdruktemperatuur de kans dat je een object krijgt dat zowel nuttig als mooi is.

Pas op dat je je PLA niet kookt. Dit klinkt vreemd, maar het is gemakkelijk om PLA van goede kwaliteit te warm af te drukken. Als je veel details of bruggen aan het maken bent, moet je je afdruktemperatuur voor PLA met behulp van ventilatoren beperken, om zo het doorzakken of het verlies van detail als gevolg van het ‘smelten’ van de stijleffecten te voorkomen.

Als het gaat om de afdruksnelheid, is elke printer anders en zijn de optimale instellingen afhankelijk van het soort printer dat je gebruikt. Het afdrukken van PLA is meestal echter goed bij elke snelheid tussen 30mm tot 90mm/sec.

Voor eindresultaten van hogere kwaliteit is de kans groter dat je door een lagere printersnelheid het gewenste eindproduct krijgt. Net als bij de temperatuur moet de beste snelheid per object dat je wilt afdrukken worden ingesteld.