Als je activiteiten in de natuur ontplooit moet je altijd bedacht zijn op parasieten. Een van de meest voorkomende parasieten in Nederland bij zowel mens als dier zijn teken. Het is daarom van belang dat je goed op de hoogte bent van de bestrijding van teken. Deze venijnige insecten bijten zich vast in jouw huid op plekken waar het lekker warm is, zoals de knieholtes. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen geregeld controleert op de aanwezigheid van teken, want een tekenbeet kan gevaarlijke ziektes met zich meebrengen, zoals de lymeziekte die kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Nu is het echter de vraag hoe bestrijding van teken plaatsvind. Hieronder staan de meest voorkomende manieren voor de bestrijding van teken.

 

Remedies

Er is weinig te doen aan teekpreventie. Het is verstandig om kleding aan te doen met een dichte en stevige structuur. Geïmpregneerde kleding is echter ook een oplossing. Daarnaast dien je de teek altijd voorzichtig te verwijderen, omdat de teek bij beschadiging sneller besmettelijke ziektes kan overbrengen. Bij het aantreffen van een teek kun je deze verwijderen met een aantal middelen:

 

Tekenpincet: Klein pincet waar de teek voorzichtig mee kan worden beet gepakt en mee kan worden verwijdert.

Tekenlepel: De tekenlepel wordt gebruikt om de teek uit de huid te drukken.

Tekenkaart: De tekenkaart is een kaart met allerlei verschillende gaatjes die om het achterlijf van de teek kunnen worden geplaatst om de teek zo uit de huid te trekken.

Lasso: Met een touwtje in een lasso wordt de teek aan het achterlijf uit de huid verwijderd.

Tekenkoevoetje: De teek wordt via het hefboomprincipe uit de huid gewipt.

Bevriezen: Het bevriezen van een teek zorgt ervoor dat de teek gemakkelijk en zonder beschadigingen uit de huid verwijderd kan worden.

 

Rovince