Er zijn verschillende soorten transportbanden voor de landbouw. Deze zijn natuurlijk duur in de aanschaf. Je wilt dan dat zo’n machine zo lang mogelijk mee gaat. Door wat eenvoudig onderhoud en preventieve zorg kun je gemakkelijk de levensduur van je transportband verlengen.

 

Meer aandacht voor standaard onderhoud

Het schoonmaken en houden van de machine is enorm belangrijk. Zeker wanneer je met zout water gewerkt hebt, of met agressieve stoffen zoals kunstmest kan dat je machine aantasten. Zorg er daarom voor dat je de machine goed reinigt en deze weer netjes in de opslag komt te staan. Controleer ook regelmatig de vloeistofniveaus van de machine zoals alle oliën en koelvloeistof, bekijk daarnaast ook de eventuele aandrijfriemen. Kijk ook of je machine eventueel last heeft van lekkages of ongewone slijtplekken op de slangen, leidingen en de chassis en dergelijke.

 

Wat als je machine wat langer stilstaat?

Als je machine, om welke reden dan ook, wat langer stilstaat dan normaal, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze op een droge plek staat. Het liefst ook in het donker, want teveel zon kan de lak aantasten, ook kunnen hydrauliek slangen en banden door de zon sneller verweren. Als de machine een lange tijd stilstaat, kan het zijn dat deze door zijn eigen gewicht wat platte banken krijgt. Dit komt omdat de banden steeds op een vlak drukken. Om dit te voorkomen kun je je machine opkrikken, of regelmatig een stukje op en neer rijden.

 

Onderhoud zelf doen of uitbesteden

Of je het onderhoud van je machine nou zelf wilt doen of besluit uit te besteden, het is belangrijk dat je weet hoe je machine onderhouden moet worden. Gelukkig kun je daarvoor vaak terecht bij de winkel waar je je machine gekocht hebt. Zo heeft Van Trier goed opgeleid personeel dat je goed kan adviseren over het onderhouden van je landbouwmachines.