Stel, u wilt uw huis verkopen, wat doet een makelaar op zo’n moment voor u? Zo is er bijvoorbeeld makelaar Meppel. Een makelaar heeft meerdere taken. Zo geven zij u advies over de prijs waarvoor u uw huis het beste kunt verkopen, vaak na een taxatie. Welke dingen wilt u extra verkopen, zoals inboedel, vloeren en dergelijke. Wanneer levert u het huis op? De makelaar kan u ook vertellen of het huis goed onderhouden is en brengt u op de hoogte van de regels die gelden voor de koper en de verkoper.
U bent niet verplicht een makelaar in de arm te nemen, dus u heeft de mogelijkheid zelf het huis te verkopen. Zorg wel dat u alles goed voorbereid heeft en goed op de hoogte bent van verschillende wetten en regels. De makelaar kan zich ook alleen met enkele onderdelen van de overdracht en verkoop van het huis bezig houden, dit noemt men een deelopdracht.

Bij het in de arm nemen van een makelaar moet er rekening worden gehouden met courtage. Dit betekent dat de makelaar een percentage over de verkoop van het huis zal krijgen voor zijn werkzaamheden. Dit is geen vastgesteld percentage en er valt te onderhandelen over hoe hoog of hoe laag dit percentage zal zijn.

Als u van plan bent een makelaar in te schakelen, is het goed op te letten bij welke verenigingen zij lid zijn. Zo bestaan er drie grote verenigingen in Nederland:
Nederlandse Vereniging voor Makelaardij (NVM)
Vereniging Bemiddeling Ontroerend goed (VBO)
VastgoedPRO

 

Op de website van de makelaar is vaak aan een logo al te zien of deze is aangesloten bij één van deze verenigingen. Zo is 4easymoving – makelaar Meppel, onder andere aangesloten bij VBO.