Veiligheid op de werkplaats

Op het werk gaat het in vergaderingen nogal eens over veiligheid. ARBO dit, LMRA’tje (last-minute risicoanalyse) dat. Niet alleen om risico’s voor ons als bedrijf weg te nemen, maar ook om ervoor te zorgen dat het personeel geen risico’s loopt tijdens klussen. Vorig jaar heeft onze interne werkplaats op het bedrijf een volledige make-over gekregen omdat we VCA-gecertificeerd wilden worden. Steeds meer klanten van ons vinden het belangrijk dat ons personeel op een verantwoorde manier werkt waarbij ze risico’s voor zichzelf en anderen wegnemen. Uiteraard is dat voor ons als bedrijf ook belangrijk, alleen wat veel mensen vaak vergeten is dat het wegnemen van risico’s vaak ten koste gaat van efficiÎntie. Daardoor dus meer kosten. Dat vindt de klant dan vaak weer minder leuk, waardoor we continu in een spanningsveld zitten om te bepalen hoe ver we gaan in onze normen en eisen met betrekking tot de veiligheid van onze werklocaties.

 

Afijn, deze week dus ook weer. Afdeling personeelsmanagement had een onderzoekje gedaan naar de persoonlijke veiligheid van medewerkers op de werkvloer. Met trots kunnen we zeggen dat we glansrijk geslaagd zijn voor ons VCA, en dat blijkt ook weer uit de uitkomsten van het onderzoek van HR. Sterker nog, onze bouwafdeling is zelfs “te veilig”. Gelet op de veiligsheidsvereisten die landelijk gelden voor een bepaalde diversiteit aan klussen tenminste. Neem bijvoorbeeld veiligheidsschoenen. Er is een vijftal klassen (S1 tot en met S5) waarin de mate van veiligheid van een schoen wordt aangegeven. Landelijk is S2 de standaard. Onze jongens lopen zelfs met S4 schoenen rond, wat betekent dat de schoenen niet alleen een veiligheidsneus hebben, antistatisch zijn en waterafstotend zijn (de norm voor S2), maar ook nog eens volledig waterdicht zijn en voorzien van een onpenetreerbare tussenzool en een antislipprofiel. Waarom? Omdat ze het prettig vinden om met zulke schoenen te lopen. Veiliger, fijner en prettiger werken. Uiteindelijk moeten zij ze gebruiken, dus is het wat ons betreft prima.

WG werkschoenen

Waarom benoem ik dit?

Afgelopen maand was ik in mijn taak als inkoper verantwoordelijk voor de aanschaf van de nieuwe werkschoenen, en heb ik online bij onze vaste partner WG Werkschoenen een deal gesloten waardoor al onze personeelsleden zelf hun schoenen kunnen bestellen. Hiervoor krijgen ze een budget, en de mannen van WG zorgen dan dat de schoenen zo snel mogelijk bij ons op kantoor bezorgd worden. Netjes met factuur, en zonder gedoe. Voor ons een stukje gemak, en voor hun de zekerheid dat ons personeel bij hun bestelt. Wat mij betreft ideaal! En het mooiste is dat die mannen bij WG er echt verstand van hebben. Ze kunnen je rustig adviseren als je aan alle informatie die al op hun site staat nog onvoldoende hebt, en je weet zeker dat de schoenen snel in huis zijn. Nog een leuk weetje, onder de 50 man die we hier op de bouw hebben rondlopen, loopt iets meer dan 80% met de werkschoenen van Grisport rond. Dus, mocht je op zoek zijn, dan weet je waar je moet zijn!